A szlovák államfő, Ivan Gasparovic, és Robert Fico miniszterelnök fogadta az Európai Rabbitanács (RCE), az Európai Zsidó Egyesület (EJA) és más európai zsidó szervezetek képviselőit. A delegáció tagjai között szerepelt Jacob Biderman rabbi, bécsi Chábád küldött, Oberlander Báruch rabbi, a magyarországi Chábád mozgalom vezetője valamint Baruch Myers, Pozsony főrabbija is. 

A találkozón a miniszterelnök arról beszélt, milyen nagy szerepe van a zsidóknak a szlovák kultúrában. Kiemelte, hogy a kulturális örökség megőrzésének fontos része a zsidó emlékhelyek és zsinagógák megóvása. Megemlítette a zsidóság egyik legkiemelkedőbb tudósát, a Chátám Szofert, aki két évszázaddal ezelőtt (1762-1839) Pozsonyban élt és dolgozott, ami neki köszönhetően a korban a zsidó kultúra és vallás fővárosa volt. Kiemelte a jó viszonyt a szlovák kormány és a helyi zsidó közösség, valamint Izrael Állam között – ennek kapcsán a delegáció tagjai köszönetet mondtak azért a szerepért is, amit a Szlovák Holokausztnap törvénybe iktatásában játszott.

Ivan Gasparovic szlovák államfő az elnöki palotában fogadta a rabbik küldöttségét. Az elnök arról beszélt, hogy elkötelezett hívei az intolerancia elleni harcnak mind belföldön, mind az egész világon. A delegáció szóvivői hangsúlyozták, hogy ennek köszönhetően Szlovákiában a legkisebb az antiszemitizmus Európában, hiszen az állam egyértelműen és szigorúan fellép a gyűlölet ellen.

Oberlander Baruch rabbival készült interjúnkat az eheti Gut Sábesz lapunkban olvashatják.