Szinte napra pontosan 26 évvel azután, hogy az Oberlander házaspár Magyarországra érkezett a lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi küldötteként, újabb sliáchok alapítottak otthont Budapesten.

Feldman Yossi rabbi, és felesége, Mussie azonban szó szerint hazaérkezett: Mussie a magyarországi Chábád mozgalom vezetőinek, Oberlander Báruch rabbinak és Batsheva rebbecennek a lányaként Budapesten élt születésétől fogva. Titkon mindig remélte, hogy felnőttként majd maga is sliách lehet az otthonában: „Itt nőttem fel, az itteni közösséget a saját közösségemnek érzem, úgy éreztem, sokkal többet tudok itt tenni, mint bárhol máshol.” – mondta el a Gut Sábesz magazinnak arra a kérdésre, miért éppen Magyarországot választották állomáshelyüknek.

A házaspár Magyarországon, az Óbudai zsinagógában állt a chüpe alá 2014-ben, majd másfél évet töltött el New Yorkban. „Fontos volt, hogy a férjem egy évet el tudjon merülni a Tóratanulásban, ahogy az szokás is lubavicsi körökben, hogy mielőtt kilépnek a nagyvilágba, biztosítsanak egy kis időt maguknak a lelki feltöltődésre. Most már készen állunk, hogy továbbadjuk, amit tanultunk.” – magyarázta Mussie kérdésünkre.

Feldman rabbi új otthonában sem hagyja abba a tanulást: újabb vizsgákra készül, melyek letétele után az Izrael Állam által is elismert, még magasabb szintű rabbinikus diplomát szerez majd. Ezután apósa, Oberlander rabbi munkáját fogja segíteni a Budapesti Ortodox Rabbinátus tagjaként. Mussie eközben visszatér korábbi munkahelyére és szeptembertől ismét a Bét Menáchem iskolában tanít majd.

Bár ők az elsők a magyarországi lubavicsi küldöttek második generációjából, ám nem az egyetlenek. A nyomukban jönnek azok a fiúk és lányok, akik Magyarországon élő sliách családok gyerekeiként nőttek fel. Csak ebben az évben négy küldött családban ünnepeltek bár micvát vagy bát micvát. Remélhetőleg a világ különböző jesiváiban tanuló, magyar gyökerű, magyarul beszélő, a hazai közösséget magukének érző fiatalok a Feldman házaspár példáját követve felnőttként visszatérnek, hogy tovább erősítsék a hazai zsidóság fényét.

A képen: Oberlander Báruch és Batsheva 1989-ben és Feldman Yossi és Mussie 2015-ben.