Izraeli tárgyalásain a magyar külügyminiszter érdekes ponton ment szembe az Európai Unióval. Szijjártó Péter közölte: Budapest nem támogatja azt az EP-döntést, amely a palesztin területekről származó izraeli termékek címkézéséről szól.

Háromszor is megerősítette a magyar külügyminiszter Izraelben, hogy Budapest ebben a kérdésben szembemegy az EU-val. Szijjártó Péter Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyalva, egy tel-avivi magyar-izraeli üzleti fórumon és a World Jewish Congress jeruzsálemi külpolitikai rendezvényén is elmondta: Magyarország nem támogatja az 1967-es háborúban elfoglalt területekről származó izraeli termékek címkézését, ezt ugyanis „irracionális”, „hatástalan eszköznek” tekinti, amely nem segíti a palesztin-izraeli viszály megoldását, viszont károkat okoz.

Az üzleti fórumon Szijjártó úgy fogalmazott, a címkézés „szemben áll a józan ésszel, ugyanis következtében palesztinok veszíthetik el a munkahelyeiket.” Az izraeli üzletemberekből álló hallgatósága ezt a bejelentését tapssal jutalmazta. A bejelentés konkrétan azt jelenti, hogy Magyarországon nem lesznek ilyen címkék a júdeai és somroni termékeken.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság múlt héten úgy döntött: a jövőben világosan fel kell tüntetni a termékek származási helyénél, ha izraeli telepekről érkeztek.  A Bizottság ugyanakkor úgy értékelte, hogy ennek az intézkedésnek nincs semmi köze az iszlamisták és a nyugati baloldal együttműködéséből született nemzetközi bojkott-mozgalomhoz (BDS). „Az Európai Unió a bojkott és a szankciók semmilyen formáját nem támogatja Izraellel szemben” – közölte a bizottság. Az Európai Parlament (EP) még szeptember közepén döntött úgy, hogy támogatja az izraeli adminisztráció alatt álló területeken készült termékek külön címkézését.

A szeptemberi lépés óriási felzúdulást keltett a zsidó államban. Netanjahu kormányfő közölte, hogy „a döntés árt a békének”, és hozzátette, hogy „történelmi emlékezetünk van, amely tudja, hogy mi történt, amikor Európában megjelölték a zsidók áruit”, ráadásul azt a téves képzetet erősíti, hogy a konfliktus a vitatott státusú területek miatt van. A lépést elítélte az izraeli baloldali ellenzék is. A Cionista Tábor szerint „a termékek címkézése alapjaiban elfogadhatatlan, mert nem az Izrael polgárainak és gazdaságának okozott károk jelentik a tárgyalások megújításának útját.”

Az izraeli külügyminisztérium úgy fogalmazott: „Meghökkentő és bántó, hogy az EU kettős mércét alkalmaz Izrael tekintetében, amikor több mint kétszáz más területi vita is folyik a világban, beleértve az Európai Unión belül vagy annak szomszédságában zajló vitákat is.”

Szijjártó Péter a jeruzsálemi külpolitikai fórumon beszélt természetesen Európa fenyegetettségéről is a párizsi merényletek után, valamint a menekültválságról, és a miniszterelnökhöz hasonlóan ő is összefüggésbe helyezte a két kérdést.

„Európa biztonsági kockázata rendkívüli módon megnőtt az elmúlt időszakban, mert százezerszámra érkeztek az Európai Unió területére illegális bevándorlók mindenfajta szabályozás és ellenőrzés nélkül. Ez a tény gyakorlatilag védtelenné tette Európát olyan cselekményekkel szemben is, mint amilyeneket az elmúlt néhány napban sajnos megtapasztaltunk” – hangsúlyozta a külügyminiszter. Mostanra a terrorfenyegetettség helyett már terrorizmus van- jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus elleni harcban az EU-nak fokoznia kellene az együttműködést Izraellel, hiszen annak van tapasztalata e téren.

Kedden a palesztin területeken is tárgyal Szijjártó Péter. A közösségi portálokon nagy feltűnést keltett az a hír, amit elsőként a Vigyázó blog tett közzé, hogy a magyar külügyminiszter csak négy nappal a párizsi öngyilkos terrortámadások után Ramallah-ban megkoszorúzza Jasszer Arafat volt PFSZ-elnök sírját. A blog felidézi Arafat terrorista múltját, azt, hogy szervezete „20 éven át terrorháborút indított európai, izraeli és közel-keleti célpontok ellen.” Épp Arafat hirdette meg 2000-ben a második intifádát, amely során számtalan olyan öngyilkos merényletet követtek el terroristák Izrael ellen, amely most legalább 132 halálos áldozatot követelt Párizsban.

Zsido.com, MTI

Kép: MTI

Megszakítás