A sorozat a szabadkai, az újvidéki és a belgrádi zsinagógát ábrázolja.

Az elmúlt években, több országban, így Magyarországon, Romániában, Olaszországban, Ausztriában és Németországban is adtak ki zsinagógákról megemlékező bélyegeket – emlékeztet cikkében a jewish-heritage-europe.eu.

A belgrádi Sukkat Shalom az egyetlen zsinagóga, ami megmaradt abból a háromból, amely a II. világháború előtt a városban állt. Az egyszerű struktúrájú askenázi zsinagógát egy bizonyos Milan Schlang tervezte 1925-ben. A jelenleg jól karbantartott épület az eredeti funkciójában szolgál – derül ki a beszámolóból.

Az újvidéki zsinagógát egy budapesti építész Baumhorn Lipót tervezte, aki korának egyik legismertebb tervezője volt, sok zsinagóga fűződik a nevéhez az egykori monarchia területén. Az épület 1909-ben készült el egy komplex beruházás részeként, ami magában foglalta a város zsidó közösségének irodáit, rendezvénytermeit és magánlakásokat is. A holokauszt idején ide zárták be a zsidókat, mielőtt a haláltáborokba szállították őket. Az épületet sokáig raktárnak használták, a ’90-es években felújították. Jelenleg előadásokat, koncerteket tartanak benne és megtartják a nagyobb ünnepeket.

A szabadkai zsinagóga felújításáról korábban mi is beszámoltunk. Ez az egyik legimpozánsabb szecessziós zsinagóga Közép-Európában, 1902-ben épült szintén egy budapesti iroda tervezésében. Az 1970-es években láttak neki a felújításának, végül 2018-ban készült el teljesen a magyar kormány támogatásával.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

 

Megszakítás