Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Izraeli diákok összesen tíz érmet szereztek a Zürichben rendezett fizikai és a Hong-Kongban tartott matematikai diákolimpián.

Hong-Kongban három ezüst és három bronzérmet kaptak az izraeliek. “Nagyon sokat készültünk egész évben, diákjaink rendkívül sok energiát fektettek a tanulásba. Büszke vagyok a jó szereplésre, bár még mindig van hova fejlődni”  – mondta Lev Radzivilovsky, a csapat felkészítő tanára. A 109 ország részvételével megrendezett olimpián Izrael a 18. helyen végzett. A vetélytársak között volt Háfez ál-Ászád, a szír elnök fia is, aki csapatával három bronzéremhez jutott.

A zürichi fizikai diákolimpián négy érmet – három ezüstöt és egy bronzot – nyert az izraeli csapat. Ez a 19. helyre volt elegendő. Náftáli Benet oktatásügyi miniszter gratulált a versenyzőknek: “Amíg mindenki a riói olimpiára való készülődéssel foglalkozik, addig az izraeli diákok a tudományos diákolimpiákon szerzik az érmeket. Semmi sem állhatja útját egy diáknak vagy tanárnak, ha motiváltan dolgozik. Büszke vagyok a tanulók és felkészítőik komoly munkájára, mellyel dicsőséget szereztek Izrael számára.”

 A matematikai diákolimpia izraeli csapata

A matematikai diákolimpia izraeli csapata
Több mediáció, kevesebb válás?

Új, a válások számának csökkentését célzó törvényt szavazott meg a Kneszet. A rendelet értelmében a válási eljárás megkezdése előtti 45 napban a házaspároknak négy mediációs találkozón kell részt venniük, melyeknek költségét az állam állja. Az első találkozó terápia jellegű és ügyvédek jelenléte nélkül zajlik. A további találkozók jellegét a házaspár választja meg: folytathatják a terápiát, vagy dönthetnek mediáció mellett is, ügyvédeik jelenlétében.

A törvényt öt különböző párt képviselői adták be Ájelet Sáked igazságügyi miniszter vezetésével, aki a következőkkel indokolta az új eljárás szükségességét: “Az a feladatunk, hogy védelmezzük a gyermekeket, és biztos vagyok benne, hogy a szülőknek is ez a legfontosabb. Végül is azután is szülők maradnak, miután már nem házasok többé.”

Meráv Michaeli
Meráv Michaeli
Az ellenzéki Munkapártban politizáló Méráv Micháeli szerint a törvény legfontosabb feladata, hogy csökkentse a válások számát. “A vita nem a bíróságon kezdődik majd el, hanem szakemberek által támogatott találkozókon, melyeket az állam finanszíroz. A találkozókon a feleknek lehetősége lesz arra, hogy minden szükséges információhoz hozzájussanak és anélkül rendezzék konfliktusukat, hogy abból olyan háborúskodás keletkezzen, melynek elsődleges áldozatai a gyerekek.”

Ájelet Sáked igazságügyi miniszter
Ájelet Sáked igazságügyi miniszter
Vannak, akik szerint az új törvény csak komplikáltabbá teszi a dolgokat azok számára, akik már végleges döntést hoztak. Probléma lehet olyan esetekben is, ahol az egyik fél agresszív magatartása a válás kiváltó oka, s az új szabályozás 45 nappal meghosszabbítja a család szenvedését. Természetesen a válóperes ügyvédek sem örülnek, mert jelentős bevételtől eshetnek el a jövőben.

Stadionnal a terror ellen?

Avigdor Lieberman védelmi miniszter tíz futballpálya építését tervezi a Palesztin Autonómia városaiban, hogy ezzel is csökkentse a terrorizmus útjára lépő arab fiatalok számát. Véleménye szerint, ha megfelelő sportolási lehetőségeket biztosítanak az ifjúságnak, úgy kevésbé lesznek fogékonyak a radikális eszmékre. A focipályákat további beruházások követhetik majd. Ezzel együtt a kő-és gyújtóbomba dobáláson kapott elkövetők szigorúbb büntetésre számíthatnak. A miniszternek az a célja, hogy az arabok lakta településeken megértsék, hogy a nyugalom fejlődést, a terror pedig megtorlást hoz számukra, és önmaguk igyekezzenek elejét venni a fiatalság radikálizálódásának.

Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman
Izrael felfüggesztette a postai szolgáltatásokat Gáza irányába

Miután számos alkalommal próbáltak postai küldeményekben tiltott eszközöket az övezetbe juttatni. A csomagokban fegyveralkatrészeket, drónokat, antennákat és búvárfelszereléseket találtak. Ezeket a küldeményeket általában fiktív személyek, vagy nem létező szervezetek címére küldik, s valójában terroristák kezébe jutnak. Izrael a Hámász 2007-es hatalomra kerülése után állította le a gázai postai szolgáltatást, és egy évvel ezelőtt, humanitárius indokkal indította be újra. Az erezi határátkelőnél röntgen gépeket üzemeltető postaállomáson 2016 eleje óta 315, terrorcselekményeknél használható küldeményt foglaltak le.

Kiderült: az árpa Izrael területéről származik

Régészeti bizonyítékok támasztják alá, hogy az árpa mezőgazdasági termesztése Izraelben kezdődött el. A Jordán folyó völgyének északi részén, Bét Seán város közelében, és a Gálil felső részén már 6000 évvel ezelőtt is termeltek árpát, mely területek így a rézkor mezőgazdasági forradalmának központjai lehettek. A feltárást végző tudósok megalkották a világ egyik legelső haszonnövényének, az ős-árpának a genetikai térképét. A kutatást vezető Ehud Weiss professzor szerint igazi szenzáció a felfedezés. “Maguk a feltárt árpaszemek is nagy jelentőségűek, ám azt is bizonyítják, hogy az árpa Izraelben vált haszonnövénnyé. A vadászó-gyűjtögető emberek itt kezdtek el árpatermeléssel foglalkozni, s ehhez ezt az árpafajtát, azt is mondhatjuk, hogy “minden árpák anyját” használták.”

A megtalált árpaszemek
A megtalált árpaszemek