Az angliai Manchester belvárosában, az üzletemberek, ügyvédek és befolyásos zsidó vezetők számára fenntartott Chábád központ szervezésében tartott előadást Szegedi Csanád, ahol saját történetén keresztül ismertette a magyarországi antiszemitizmus trendjeit.

A volt európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet a hazai zsidó közösséget fenyegető veszélyekre, például a Jobbik egyre erősödő térnyerésére. Az előadást a zsúfolásig megtelt konferenciaterem mintegy 150 hallgatója végig nagy érdeklődéssel hallgatta, majd kérdések tucatját intézte az előadóhoz, aki részletesen megválaszolta valamennyit.

„Nagyon örülünk, hogy Szegedi úr saját, hihetetlen történetén keresztül, egyedi látószögből mesélt nekünk a magyarországi aggasztó helyzetről. Mi, innen Manchesterből is szorosan követjük zsidó hitsorsosaink életét és helyzetét, megtisztelő, hogy Szegedi úr, aki ismeri, hogy úgy mondjam mindkét oldalt, ilyen őszintén és nyíltan beszélt múltbéli életéről, családjának tragikus, ám valószínűleg nem egyedi történetéről” – nyilatkozta Sneur Cohen, a manchesteri belvárosi Chábád közösség rabbija.

Az előadás egyike volt annak a több külföldi állomásból álló sorozatnak, amelyben a Tett és Védelem Alapítvány a külföldi zsidó közösségek figyelmét igyekszik felhívni a magyarországi zsidóságot foglalkoztató fontosabb problémákra.

 

Munkatársunktól