A zsidó vallásban nagyon fontos szerepe van az élet állomásainak. A brit mila, a névadó, a hajvágás: ezek azok, amikkel elindítjuk gyerekeinket az oktatás útján. A bár micvó és a bát micva a felnőtté válás el­ső lépése. A tanulás azonban nem szűnik meg, haladunk to­vább és egyre jobban elmélyedünk a tudásban. 

Ahogy a polgári újév kezde­te­kor gyakran elhangzik: „Az Örökkévaló számlálgatja, mikor beírja a népeket…” (Zsoltárok 87:6.), vagyis az Örökkévaló számontartja a népek időszámítását, így nem meglepő, hogy a zsidó intézményekben is megünneplik a gyerekek haladását jelző mérföldköveket, ahogy a világi iskolákban is szokás.

Évnyitók, évzárók, ballagások kísérik a diákok útját a magyar iskolákban egészen az érettségi előtti szalagavatóig.

Idén először csatlakozhatott ehhez az évszázados szokáshoz a Maimonidész Gimnázium is. Az iskola öt éve nyitotta meg kapuit, ebben a tanévben nyolc diákjuk fog érettségizni. A szalagavató azonban nem csak az ő ünnepük volt, az egész iskola részt vett az előkészületekben, hiszen fontos mérföldkő ez mindannyiuk számára: „Minden évfolyamnak volt szerepe a szervezésben” – tudtuk meg Szilánk Zsuzsa igazgatónőtől, akit arról kérdeztük, hogy zajlik a szalagavató egy ortodox hitközség középiskolájában. – „Nagyon bensőséges volt a szalagavató, amivel tradíciót szerettünk volna teremteni. A zsidó szokásoknak megfelelően nem lehet a fiúknak és a lányoknak egymással vagy egymás előtt táncolniuk, ezért ki kellett találnunk valamit, ami így is emlékezetessé teszi ezt a fontos napot a diákjaink számára. Kis előadásokkal készültünk és az érettségiző osztály is összefoglalta az elmúlt öt évét, amit az intézményben töltött. Voltak paródiaelemek, készítettünk kisfilmet. A 11. osztály személyenként választott, szépirodalmi művekből válogatott idézetekkel búcsúzott az érettségizőktől.”

Természetesen nem lehetett nem megemlékezni az iskolásokat hatalmas kihívás elé állító izolációról sem. A program egyik pontja egy stand up comedy előadás volt, amelyben Felméri Péter a digitális oktatás buktatóit dolgozta fel.

Az esten az iskola minden diákja és pedagógusa részt vett és együtt ünnepelt az érettségizők családjaival. A programot Köves Slomó rabbi nyitotta meg és Szilánk Zsuzsa igazgatónő zárta: „Könnyekig meghatódott mindenki, nem egyedül voltam, aki szó szerint elsírta magát. Nagyon mély érzések kavarodtak fel, ahogy felidéződött az egész öt évnek a munkája, a diákok, a tanárok, a szülők közös akarata, ahogy felülemelkedtünk a nehézségeken. Együtt hatalmas eredményeket értünk el ezzel a nyolc gyerekkel – és nagyon megható volt, ahogy ezt ők maguk is megfogalmazták a búcsúbeszédükben.”

Kívánunk sok sikert az érettségizőknek – és további sok-sok szalagavatót a Mai­mo­nidész Gimnáziumnak!

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 18. szám – 2022. január 6.

 

Megszakítás