Izraelben a guri haszidok alkotják a legnépesebb hászid közösséget. A Varsóhoz közeli Góra-Kalwaria településen született mozgalomhoz mintegy 13 000 család tartozik. Többségük a zsidó államban él, de működnek guri közösségek az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Ausztráliában is. A mozgalomnak igen nagy hatása van az izraeli politikai életre is: a mind bal-, mind jobboldali kormányokkal szövetkező Tóra Zsidósága párt jelentős részben a guri rebbe irányítása alatt áll, aki Izrael egyik legvagyonosabb polgára is egyben.

A guriakra jellemző a rendkívüli szervezettség és a katonás rend – ám az egység megbomlani látszik. Az őszi ünnepek lezárását jelentő szimchát Tóra ünnepen a guri rebbe unokatestvére, Saul Alter rabbi híveivel új közösséget hozott létre.

A több száz ember részvételével, első alkalommal megrendezett külön ünnepség csak a kezdet. A szakadár csoport teljes intézményhálózatot kíván felállítani számos településen, és el szeretnék nyerni a mozgalom támogatóinak szimpátiáját is. Sokak szerint a Saul rabbival tartók tábora lényeges nagyobb annál a 2-300 embernél, akik nyíltan felvállalták különállásukat, ám sokan félnek: a hivatalos guri vezetés súlyos szankciókkal fenyegette meg az elpártolókat, akik “megkeseredett emberek, akik magukkal próbálják rántani gyenge akaratú társaikat, hogy aláássák vallásunk alapjait. Bárkinek, aki csatlakozik, vagy akárcsak egyetlen alkalommal is részt vesz ezen megkeseredett emberek bármely összejövetelén, legyen szó imáról, tanulásról vagy bármi másról, illetve aki támogatja őket, tudnia kell, hogy teljes mértékben kizárja magát közösségünkből.”.

A szakadásnak több oka van. Ezek egyike a bonyolult öröklési rendszer. Saul rabbi az előző rebbe, a dinasztia 7. rebbéjének, Pinchász Álter rabbinak a fia, ám annak halála után nem ő, hanem a 6. rebbe, Szimcha Bunim rabbi fia, Jáákov Árje Álter rabbi vette át a közösség vezetését. Elvileg Saul rabbi lett volna a soron következő örökös a jelenlegi rebbe halála után, ám attól félt, hogy a rebbe fiai meggátolhatják, hogy átvegye a vezetést. Emellett néhány évvel ezelőttig Saul rabbi irányította a mozgalom egyik vezető oktatási intézményét, a Szfát Emet jesivát, ám a rebbe változtatásokat eszközölt a tanulási programban, majd az intézmény bezárta kapuit.

A saját oktatási rendszer létrehozását Saul rabbi jelentette be a Tóra örömünnepének kimenetelekor: “Isten segítségével nagyszerű iskoláink lesznek, ahol úgy nevelhetjük a gyermekeinket, ahogyan kell és mi magunk is úgy tanulhatunk, ahogyan az szükséges. Ehhez azonban sokat kell dolgoznunk, tanulnunk és invesztálnunk” – jelentette ki az új rebbe, és szavaira a közösség lelkesen mondott áment.

Ezzel együtt a legfontosabb szempont azonban talán az, hogy a hívek egy részének igen megterhelő a mozgalomban bevezetett, a privát szféra minden pillanatára kiterjedő szigorú kontroll, és a zsidó vallás előírásainál sokkal szigorúbb szokásrendszer (tákánot) keménykezű betartatása. Beszámolók szerint számos guri lány kifejezetten arra törekszik, hogy másik hászid közösségben találjon férjet magának, s így mentesüljön a tákánot diktálta életmódtól, ám mégis a hászid társadalom tagja maradjon. Az új csoportban a tervek szerint jelentősen enyhítenének a sokak által kifogásolt, aprólékos követelményrendszeren.

Az új csoport létszámát és anyagi lehetőségeit növelheti Saul rabbi tengerentúli útja, melynek során híveket és támogatókat kíván toborozni. A guri mozgalom hagyományos mecénásai közül állítólag többen jelezték, hogy ebben az évben már az új közösség számára adakoznak majd.

zsido.com

Forrás: JPost