Svábok és zsidók címmel jelent meg Hidvégi Handl Iván könyve, amely betekintést ad a 20. század első felének Óbudájába. A szerző, maga is óbudai lévén, hiteles képet rajzol a környék lakóiról, miliőjéről: emlékeiből felmerülő történetei nyomán eleven lépnek elénk a kor tipikus figurái: kereskedők és iparosok, zsidók és svábok.

A könyvben gyermekkora emlékeit felidézve mutatja be a svábok és zsidók békés együttélését, saját és szülei környezetén keresztül ismertetve meg az óbudai „boldog békeidők” hangulatával.  A könyv célja, hogy emléket állítson az egykori Óbudának, és bemutassa, hogy a háború előtt nem volt jellemző az antiszemitizmus arrafelé.

A svábok és zsidók oldalain nyomon követhetjük többek közt tizenöt üldözött zsidó család életét, köztük a szatócsüzletet üzemeltető Baronék, vagy a családjából egyedül életben maradt Gutman Máriusz,bádogos és vízvezeték szerelő sorsát. A hitelesség kedvéért a szerző visszatért Óbudára is, gyermekkora helyszíneit kereste fel, köztük a megújuló Óbudai zsinagógát is.

A könyv – a szerző szavaival élve – felkavarta az állóvizet: régi ismerősök és ismeretlenek keresik meg azokkal a történetekkel, amik az olvasottak kapcsán jutottak eszükbe.  Nem kizárt, hogy ezekből újabb mű áll majd össze. A szerzővel a Szent István Társulat ünnepi könyvhetén találkozhatunk, a Kairosz kiadó standjánál május 11-én 16-17 óráig, május 14-én 17-18 óráig dedikálja könyvét.

Hidvégi Iván 1945-ig viselte a Handl családnevet, ekkor édesapja, a kitelepítésektől való félelmében a magyaros hangzású Hidvégire változtatta. Ám a régmúlt alakjaihoz híven a régmúlt neve is felbukkan egy könyv erejéig.  Olvasónként külön hálásak lehetünk a szerző unokájának és környezetének, akik rávették Hidvégi Ivánt, hogy 80. életévén túl írásra adja a fejét és így megmentse a közös múlt egy darabját.

SZS