A vilniusi városháza honlapja pedig egy antiszemita milíciának szentelt emléktúrát reklámozott.

Az észtországi zsidó hitközség tiltakozását fejezte ki, miután emléktáblát avattak SS-tiszt emlékére.  A nácikkal kollaboráló Alfons Rebane egy civil szervezet kezdeményezésére kapott emléktáblát Mustla városában. Rebane a német hadsereg kötelékében harcolt az Észtországot megszálló szovjet csapatok ellen. A Baltikumban a Szovjetunió felbomlása óta nagy tisztelet övezi a függetlenségi mozgalmak soraiban a Vörös Hadsereg ellen fegyvert fogó harcosokat, akik általában a náci Németországban látták a partnert a küzdelmeikhez.

„Nincs rá bizonyítékunk, hogy Rebane részt vett volna zsidók meggyilkolásában, de egy olyan szervezet tagja volt, melyet a nürnbergi bíróság bűnösnek ítélt, így nem méltó a tiszteletre” – mondta Alla Jakobson, az észt zsidó közösség elnöke.

Mindeközben a litvániai Vilniusban a városháza weboldala olyan motoros túrát reklámozott, amely arról a milíciáról emlékezett meg, amely antiszemita propagandát folytatott a háborús években, majd részt vett a zsidók lemészárlásában. A felvonulás az 1941. június 23-án kitört forradalom előtt tisztelgett, amelyet a Litván Aktivista Front nevű nacionalista szervezett irányított. Kutatók szerint ehhez a dátumhoz lehet kötni a litvániai holokauszt kezdetét, mert ekkor kezdték meg a litvánok a zsidók legyilkolását szerte az országban, még mielőtt a német csapatok megérkeztek volna. A háború végére a nácik és a helyi kollaboránsok szinte a teljes litván zsidóságot kiirtották.

zsido.com

Forrás: Arutz7