Feljelentés tesz a Tett és Védelem Alapítvány az ellen az üzlet ellen, amelyről kiderült, hogy új és II. világháborús, önkényuralmi jelképekkel dekorált tárgyakat árusít.

Hatalmas visszhangot váltott ki a RomNet internetes portál újságírójának felfedezése, miután az index.hu-n is megjelent, hogy egy belvárosi régiségkereskedésben náci relikviákat árusítanak. Most azonban hiába is keresné az érdeklődő a II. világháborús „csecsebecséket”: a vadonatúj Hitler képpel dekorált öngyújtótól kezdve a horogkeresztes pecsétgyűrűn át az SS jelvényekig mindent eltüntettek a ma reggeli, kissé megkésett nyitásra – közölte a zsido.com-mal a Tett és Védelem Alapítvány munkatársa, aki a várható nyitási időre érkezett a belvárosi üzlethez. Az üzlet délben ugyan kinyitott, de akkorra már az inkriminált tárgyak mind egy szálig eltűntek az alagsori vitrinekből.

bolhapalota3

Ez azonban nem változtat a fotókkal bizonyítható tényen, hogy a látszólag ártalmatlan régiségbolt pincehelyiségében náci relikviákat és az önkényuralmi jelképekkel dekorált tárgyakat árusítottak. A Tett és Védelem Alapítvány bejelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben. A feljelentés alapját az adja, hogy az önkényuralmi jelképek használata és terjesztése – beleértve a velük való kereskedelmet is – másokban félelmet vagy megbotránkozást kelthet, ezért sérti az emberi méltósághoz való alapvető jogot és az áldozatok emlékét.

bolhapalota4

Ugyan az Alkotmánybíróság 2013-ban megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatának tilalmát, de az ezután életbe lévő törvények továbbra sem támogatják az ilyesfajta tárgyak árusítását. A Btk. 335. § (1) bekezdése szerint legalábbis vétséget követ el az, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz. Kivételt képez ez alól, ha mindezt ismeretterjesztő, tudományos vagy oktatási céllal teszi – ám kevéssé valószínű, hogy ezek bármelyike is megvalósult volna, amikor a vadonatújnak látszó, horogkeresztes turulszobrot beárazva a vitrinbe helyezték.

bolhapalota5

Kolláth György alkotmányjogász a RomNet-nek úgy nyilatkozott, hogy az önkényuralmi jelképet magán viselő tárgyakkal való kereskedelem se a 2013 előtti, sem az azóta érvényben lévő szabályozás alapján nem megengedett. Kiemelte emellett azt is, hogy az újonnan előállított tárgyak esetében még azzal sem lehet védekezni, hogy régiségekkel kereskednek.

A náci relikviákkal való üzletelés sem nem egyedi, sem nem magyar különlegesség. Elég egy pillantást vetni a nemzetközi és hazai internetes aukciós oldalakra, hogy kiderüljön: a hét évtizede elbukott rémuralom árnyai ma is kísértenek, a gyilkolás kultuszának ma is vannak követői, és szép számmal akadnak olyanok is, akik lelkiismeret furdalás nélkül teszik pénzzé diktatúrák rémtetteinek dicsőítését.

zsido.com

Megszakítás