Sportlétesítmény-menedzseri képzés indul a Zsigmond Király Egyetemen

 

Hiánypótló sportszakmai képzés kezdődik februártól a Zsigmond Király Egyetemen. A posztgraduális szakirány a Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával, neves oktatók részvételével valósul meg. Az új szak indítását azon a háttérbeszélgetésen jelentették be, amelyen Szatmári Péter, a ZSKE rektora beszélgetett Deutsch Tamással, az MTK elnökével, Gergely Istvánnal, a Budapesti Honvéd ügyvezető elnökével, valamint Markovits Lászlóval, a Vasas elnökével.

A sport 2010 óta stratégiai ágazattá vált Magyarországon, amelyhez kapcsolódóan a kormány tudatos sportlétesítmény-fejlesztésbe kezdett. Az elmúlt években az állam 600 milliárd forintot költött különböző sportlétesítmények építésére és felújítására Magyarországon. A TAO-s sportszövetségek kiadásai elérték a 311 milliárd forintot.[1]  Ezért fontos kidolgozni, hogy miként lehet ezeket gazdaságosan működtetni, a fenntarthatóságot biztosítani, a kihasználtságot növelni.

A ZSKE idén februárban posztgraduális sportlétesítmény-menedzsment képzést indít a Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával. A 2017/2018-as tanév tavaszi félévétől olyan szakembereket képeznek, akik a műszaki-gazdasági, közbeszerzési ismeretek birtokában hozzájárulnak a sport, a rekreációs és mentálhigiénés kultúra fejlesztéséhez. A hiánypótló képzés korszerű menedzsment-ismereteket, jogi hátteret, műszaki ismereteket és pénzügyi vonatkozásokat is tartalmaz. A sportlétesítmény-menedzserek szövetségekben, kluboknál, létesítményüzemeltetéssel foglalkozó vállalkozásokban és multifunkcionális intézményekben láthatják el feladatukat. Szatmári Péter kiemelte, hogy „Még csak most indul az új szak, de már nagy a jelentkezés, mely rámutat arra, hogy valóban egy fontos, hiánypótló képzést indítunk.” Markovits László, a Vasas elnöke szerint középutat kell találni abban, hogy miként lehet minél kisebb állami forrásból, sportszakmai alapon működtetni az intézményeket.

„Európa egyik legnagyobb ütemben fejlődő üzleti ágazata a sport. Ennek a nagy jövedelemtermelő képességgel rendelkező ágazatnak itthon is kiművelt emberfőkre van szüksége” – hangsúlyozta a háttérbeszélgetésen Deutsch Tamás, az MTK elnöke, aki azért is támogatja a kezdeményezést, mert a sportnak jelentős a szociális funkciója, például a kirekesztés elleni intézményes fellépés lehetőségével. Egy gazdag fővárosi és egy szegény vidéki fiatal ugyanis nagy valószínűséggel csak a sportpályán találkozhat. Gergely István, a Budapesti Honvéd elnöke arról beszélt, hogy jó gazda nélkül nehéz fenntartani a modern létesítményeket. „Azt várjuk ettől a képzéstől, hogy szakmailag megerősödik minden sportegyesület” – húzta alá. Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője felidézte, hogy pár évvel ezelőtt milyen mostoha technikai körülmények uralkodtak a magyar stadionokban. A létesítmény-fejlesztés önmagában nem oldja meg a gondokat. Viszont a most induló minőségi képzés ezen a téren tartós javulást eredményez majd.

Géczi Gábor, a Testnevelési Egyetem munkatársa elmondta: olyan oktatógárdát állítottak össze, amelyben egyaránt szerepelnek gyakorlati tudással és elméleti háttérrel rendelkező szakemberek. Ilyen felkészült oktató lesz például Szántó Éva az eseményrendezés, illetve Dala Tamás a vizes rendezvények esetében.  A tulajdonosváltást követően megújuló és nevet váltó, hamarosan hivatalosan is Milton Friedman Egyetemként működő Zsigmond Király Egyetem célja, hogy meghatározó szerepet töltsön be a magyarországi felsőoktatás fontos hiányterületein, és azon belül versenyképes tudást nyújtson. Az egyetem új, sportlétesítmény-menedzsment szakának védnökei: Simicskó István, honvédelmi miniszter, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Fürjes Balázs, kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos.

További információk a sportlétesítmény-menedzsment képzésről: Zsigmond Király Egyetem: Bali Mónika <bali.monika@uni-zsigmond.hu>

 

[1] Forrás: Dr. habil Géczi Gábor és Bardóczy Gábor „Létesítményfejlesztés 2010-2018” című előadása, Testnevelési Egyetem, 2018.