A peszách és sávuot közti 49 nap mindig is a spirituális emelkedés és önmegvalósítás időszaka volt. Mától fogva nap mint nap egy-egy spirituális gondolattal ismertetjük meg az olvasókat az ómer aktuális napjával kapcsolatban.

A két zarándokünnep, peszách és sávuot között számolt 49 napot ómerszámlálásnak nevezzük. Ebben az időszakban a Tóra az emberi lélek rejtelmeibe vezet minket. Az emberi tapasztalást hét alapvető érzelemre vezethetjük vissza. Minden szolgaság gyökerénél ezen érzelmek valamelyikének eltorzulása figyelhető meg. A peszách és sávuot közti hét hét mindegyikét egyenként sorban ezen attribútumok belső vizsgálatának és javításának szenteljük:

  1. hét: cheszed – szeretettel teli kedvesség
  2. hét: gvurá – igazságosság és fegyelem
  3. hét: tiferet – harmónia, együttérzés
  4. hét: necách – kitartás
  5. hét: hod – alázatosság
  6. hét: jeszod – kötődés
  7. hét: málchut – szuverenitás, vezetőség

A hét hét mindegyike további hét napra tagolódik. Mivel az érzelmek mindig több összetevőből állnak, minden egyes érzelemben benne van az összes többi attribútum is. Így minden egyes napra külön érzelmi keverék jut. Az egyes napokhoz tartozó spirituális gondolatok ezen érzelmekhez kapcsolódnak majd.

A 49. nap végeztével elérkezünk az ötvenedikhez, amely nem más, mint a tóraadás napja, sávuot ünnepe. Miután mindent, amit saját erőnkből elérhettünk, teljesítettünk, lelkünk minden egyes érzelmi aspektusát a lehető legnagyobb tökélyre fejlesztettük, készen állunk arra, hogy ajándékot kapjunk az Égből, azt, amit saját, limitált képességeink által nem tudunk elérni: a Tórát, amely az igazi szabadság adományát képviseli a számunkra, azt a képességet, hogy saját, emberi korlátainkat átlépve megérintsük az istenit.

zsido.com

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287