Az elmúlt években megnövekedett az antiszemita támadások száma az Egyesült Államokban.

Amíg a fegyveres támadásokat alapvetően szélsőjobboldali merénylők követik el, addig az egyetemeken és főiskolákon a radikális baloldali és palesztin-párti mozgalmak Izrael-ellenességnek álcázott antiszemitizmusa miatt szenvednek a zsidó hallgatók.

A Ruderman Család Alapítvány támogatásával elkészített és a Youtube-on közzétett dokumentumfilm-sorozat segítségével betekintést kaphatunk a zsidóellenes incidensektől terhes amerikai egyetemi hétköznapokba. Minden egyes részt más és más államban forgattak, és az ott tanuló diákok számoltak be a különböző anticionista és antiszemita csoportok részéről elszenvedett megpróbáltatásaikról, melyek oka kizárólag felvállalt zsidó identitásuk volt.

Elisa Caesar a New York-i City College hallgatója. A film egyik epizódjában beszámol arról, hogy palesztin aktivisták rendszeresen fenyegették, és horogkeresztet festettek a szobája ajtajára. A zsidó diákok szobáinak náci jelképekkel való kimázolása egyébként más intézményekben is előfordult.

Egy másik diák, Azriel Ottenwalder arról mesélt, hogy Izrael-párti meggyőződése miatt nem kapott felvételt különböző diákszervezetekbe. Ő a neves Berkely Egyetemen tanul, mely a BDS-mozgalom egyik központja az Egyesült Államokban.

Leilah Abelman, aki a New York állambeli Hoftsra Egyetem hallgatója, több antiszemita incidenst is átélt. Egyik tanára arra szólította fel, hogy értékelje át vallási meggyőződését, majd arra kérte a diákokat, hogy képzeljenek el egy zsidók nélküli világot. Egy másik tanár arról beszélt – a hallgatók többségének egyetértésével -, hogy az éppen egy évvel ezelőtt történt pittsburghi terrortámadás elkövetője “nem volt annyira gonosz”. A Tree of Life zsinagógában tavaly októberben 11 emberrel végzett egy szélsőjobboldali támadó.

Az egyetemeken elharapódzó zsidóellenesség nem meglepő annak fényében, hogy a Tel-Avivi Egyetem Jelenkori Európai Zsidóság tanszékének kutatása szerint 2018-ban 13%-kal emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, s az Egyesült Államokban még ennél is jobban, ahol legalább száz esetben jelentettek zsidók elleni fizikai vagy verbális támadást, zsidó intézményeket sújtó vandalizmust és fenyegetéseket.

“Az antiszemitizmus manapság már nemcsak a szélsőjobb, a szélsőbal és az iszlamisták privilégiuma. Mára bevett ideológia lett és a mindennapi élet részévé vált” – áll az egyetem kutatásában.

zsido.com

Forrás: JPost