A labdarúgó világbajnokság alkalmával izraeli turisták is beléphetnek Katarba, s közülük sokan tartanak igényt kóser ellátásra. Két rabbinak, a New York-i Marc Schneiernek és az isztambuli lubavicsi küldöttként szolgáló Mendy Chitriknek köszönhetően ők sem maradnak éhesen: a katari kormánnyal sikerült megállapodniuk egy kóser catering felállításáról, mely annak ellenére olajozottan működik, hogy számos helyen a kóser ételek betiltásáról cikkeztek. Az egyszerű, kóser fogások elkészítéséhez a Qatar Airways biztosít helyszínt – írja a JTA.

„Úgy döntöttünk, hogy bageleket fogunk készíteni, mert az egy jellegzetesen zsidó fogás. Feltehetően ez az első alakalom, hogy kóser bagel készül Katarban”

– mondta Schneier rabbi. A konyha kóserságát Chtirik rabbi felügyeli, aki egyébként a Törökországban készülő kóser termékek felügyeletét és is végzi a török rabbinátus, az izraeli rabbinátus és az amerikai Orthodox Union képviseletében.

„A szolgáltatás megszervezése nem volt egyszerű, mert fogalmunk sem volt, hogy mekkora igény mutatkozik majd a kóser élelmiszerekre. Az biztos, hogy sokan kerestek ez ügyben telefonon, tehát számítottunk rá, hogy lesz kereslet, de arról nem, hogy mekkora. Ezzel együtt, mint a régióban működő rabbi, kötelességemnek éreztem, hogy gondoskodjak a kóserságot tartó emberekről. A konyhánk a bajnokság teljes ideje alatt, harminc napon át üzemel és ha igény mutatkozik rá, bővítjük a kínálatot” – mondta Chitrik rabbi.

„Sok szóbeszéd terjedt arról, hogy a katariak nem engedélyezik a kóser élelmiszerek árusítását. Ez egyáltalán nem igaz. A bajnokság szervezői ugyan nem nyitottak kóser éttermet, de nem állnak senki útjába, aki ilyesmit tervezne”

– tette hozzá.

A két rabbi meggyőződése, hogy a kóser catering megnyitása sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint maga az ételkészítés és egy fontos lépés lehet a ma még nem létező katari zsidó élet megteremtésében. Mindketten aktívan dolgoznak a zsidó-muszlim kapcsolatok fejlesztésén: Schneier rabbi az Etnikai Egyetértés Alapítvány elnöke, Chitrik rabbi pedig az Iszlám Államok Rabbijainak Szövetségét vezeti.

Jelenleg semmilyen diplomáciai kapcsolat sincs Izrael és Katar között, a helyzet javulását azonban egyértelműen jelzi, hogy közvetlen repülőjáratok szállítják az izraeli szurkolókat Tel-Avivból Dohába, ahol egy ideiglenes izraeli diplomáciai misszió is működik a világbajnokság alatt.

Photo by RODNAE Productions from Pexels