Zsidó filmzenei válogatás a Dohnányi zenekar előadásában és a már hagyományosnak számító Sóletfesztivál is szerepel az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség idei, Zsinagógák Hete rendezvénysorozatának programjában. Augusztus 28. és szeptember 7. között változatos kulturális, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket, különböző fővárosi és vidéki helyszíneken, illetve megnyitják a megújult Vasvári Zsinagógát és a debreceni Zsidóházat is.

Igazi családi programmal, a Sóletfesztivállal nyitja meg augusztus 28-án, a Budai Parkszínpadon a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatot, az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség. A látogatók ízelítőt kaphatnak három ország (Magyarország, Izrael, Líbia) hagyományos sóletjéből, lesz vegán sólet, és kóser édességeket is kóstolhatnak. A legkisebbeket a színpad melletti zöld területen ugrálóvárral, vetélkedőkkel, kézműves programokkal, a nagyobbakat óriási társasjátékokkal várják. Koncertet ad a Kalap Jakab és a Hot Jazz Band zenekar, valamint zsidó meséket ad elő a Babka-báb társulat.

„Immár hetedik alkalommal rendezzük meg a Sóletfesztivált Budapesten, melyre mindenkit várunk, akit érdekel a zsidó kultúra és gasztronómia, és egy tartalmas napot szeretne eltölteni a családjával. Ezzel a fesztivállal is szeretnénk megmutatni, hogy a zsidóság nyitott, befogadó, folyamatosan fejlődő közösség, amely ugyanakkor büszkén őrzi hagyományait”

– mondja Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Augusztus 28-án este a Budai Parkszínpadon rendezik meg a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjét, amelyen ezúttal zsidó témájú vagy zsidó szerzők által komponált filmzenék csendülnek fel.

„Nagyon örültünk a felkérésnek, én már csak azért is, mert több, mint tíz évig dolgoztam Izraelben különböző zenekaroknál, és az izraeli nagykövetséggel is vannak közös projektjeink. A mostani műsorunkban hallható lesz a West Side Story és a Hegedűs a háztetőn John Williams-féle feldolgozása, és felújítottuk több, már korábban is játszott darabunkat, mint például az Exodust. De lesznek tőlünk korábban még nem hallott filmzenék is”

– mondja Hollerung Gábor, a Dohnányi Zenekar karmestere.

A Zsinagógák Hete programsorozatában, augusztus 31-én, Szentendrén, Flamm Ferenc litográfiáiból nyílik kiállítás, majd a szlovákiai Mojse Band trió ad koncertet. Szeptember 3-án, a Budai Várban a zsidó emlékhelyekre sétálhatnak el az érdeklődők, Márai Sándor felesége, Lola naplójából pedig szeptember 5-én, Schell Judit ad majd elő. Megnézhetik ugyanakkor (szeptember 4-én) a Komádi Gyermekotthon lakóinak mindennapjai által ihletett előadást is, mely után a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai zenélnek. A programsorozat részeként, augusztus 30-án, megnyitják majd a megújult Vasvári Zsinagógát, szeptember 7-én pedig átadják a debreceni Zsidóházat is, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad. Debrecenben Faigen Sámuelt avatják rabbivá, neves külföldi vendégek jelenlétében.