Izraelhez hasonlóan Amerika és Jordánia is elutasította azt a francia kezdeményezést, melynek alapján nemzetközi megfigyelőket küldenének a jeruzsálemi szenthelyekre.

„Szó sem esik benne a palesztin uszításról, szó sincs benne a palesztin terrorizmusról. Továbbá a Templomhegy nemzetközivé tételéről beszél” – mondta elutasítóan Bejamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról az ENSZ Biztonsági Tanácsának vasárnapi ülésén felvetett francia kezdeményezésről, amely független megfigyelők elhelyezését javasolta Jeruzsálemben az egyre fokozódó terrorhullámmal szemben. „Izrael megvédi a szenthelyeit és megőrzi a status quót” – tette hozzá.

A JTA értesülései szerint hétfőn a jeruzsálemi székhelyű külügyminisztérium berendelte Patrick Maisonnave-ot, Franciaország Izraelbe akkreditált nagykövetét is, akivel élénk vitát folytattak a kérdésben.

John Kerry amerikai külügyminiszter szintén világossá tette, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem támogatja a francia tervezetet. „Semmilyen új változtatást nem keresünk. És külsősök, valamint mások bevonását sem tervezzük” – fogalmazott az amerikai politikus, aki bejelentése szerint a héten Benjamin Netanjahuval és Mahmud Abbasszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével is találkozni fog. Kerry várhatóan Abdullah jordán királlyal is hamarosan tárgyalóasztalhoz ül majd, aki szintén elutasította a francia tervezetet.

zsido.com

 

Kép forrása: jpost.com

Megszakítás