A magyar kormány segítségével több mint 600 ukrán menekült hosszútávú ellátására alkalmas, kóser „menekült falut” nyitott az EMIH és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége. A több éve használaton kívüli, mintegy 180 ezer négyzetméteres balatonőszödi üdülőt a két zsidó szervezet befogadásra alkalmassá tette, több épületet felújított, és a további felújításra és átmeneti bővítésre adománygyűjtő kampányt szervezett. A menekülttáborról a napokban új honlap is készült – adta hírül a zsido.com.

Amikor a háború nyomán megindult a menekültáradat, szinte minden valamirevaló szervezet a hazájukat elhagyni kényszerülők segítségére sietett. Gyűjtési akciók, egyéni segítségek, megnyitott otthonok és megnyitott szívek kísérték a döbbenetet, hogy a 21. századi Európában háború dúlhat és emberek menekülni kényszerülnek. A háború azonban nem ért véget hamar, hónapok alatt kifulladtak a segítő akciók és elfáradtak a segítő kezek. A menekültek azonban továbbra is itt vannak, továbbra sem tudnak hazamenni és sajnos továbbra is segítségre szorulnak.

A menekülők között pedig voltak, akiknek a helyzete másokénál is nehezebb volt, áll a közleményben, mert vallásos zsidókként (annak minden étkezési és más megkötésével) ellátásuk nem volt megoldott Európában. Így született meg a kormány segítségével és a két hitközség közös erőfeszítéseiből a Machne Chabad menekültfalu. Ez, a tervek szerint, összesen több mint 600 fő elszállásolására lesz alkalmas és iskolától a nagyüzemi kóser konyháig sok mindent tartalmaz majd.

A táborban élők napi ellátásáért és a további bővítések anyagi hátteréért a két közösség vezetője, Meir Stambler és Köves Slomó rabbik közösen kéri az adományozók segítségét: „ukrajnai testvéreink néhány héttel ezelőttig normális életet éltek, biztonságban a jelenben és tervekkel a jövőre nézve! … Mindez szertefoszlott egyetlen nap alatt. Az emberek elvesztették menedéküket, szeretteiket, biztonságukat.”

„Ha segítünk embertársainkon a szükség idején, az valójában igazságot szolgáltat egy igazságtalan világban” – fogalmaz Köves Slomó rabbi adománygyűjtő felhívásában „Mi, a magyarországi zsidó közösség különleges, szent kötelességünknek érezzük, hogy egy olyan válság idején, amilyenre Kelet-Európában a II. világháború óta nem volt példa, nyújtsuk kezünket, és felajánljuk, amire szükség van, hogy a határon túli ukrajnai zsidó testvéreink egzisztenciális és lelki szükségleteit kielégítsük.”

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 43. szám – 2022. június 30.