Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 2015-ben megalapította saját szeretetszolgálatát, a CEDEK Szeretetszolgálatot, amely munkáját Adományokból és az egyházi adó 1 százalékos felajánlásával segíti. Szilágyi Nórát, a CEDEK vezetőjét kérdeztük az elmúlt év célkitűzéseiről és a folytatásról.
– Mióta létezik a CEDEK, hány tagja van jelenleg?

– 2015-ben született meg az EMIH vezetőségében a gondolat, hogy létrehozzon egy saját szeretetszolgálatot. A 2015 decemberi megalakulás óta segítjük a rászorulókat. Jelenleg több, mint 200 regisztrált önkéntesünk van, akik a munkánkat segítik. Nagyon jó a csapat, az ételosztások kifejezetten jó hangulatban telnek.

– Kiknek és hogyan segítenek? Hány emberhez jut el a segítség?

– Melegétel-osztásaink alkalmával általában 500 és 1000 adag közötti mennyiséget osztunk ki, emellett folyamatosan kapunk segítségkérő leveleket rászoruló családoktól, leginkább az ország keleti régiójából, nekik minden hónapban ruhát vagy tartós élelmiszert küldünk, itt 20 és 120 közötti csomagról van szó. Az ételosztásnál a hajléktalanok és most már sajnos egyre több nyugdíjas áll a sorban. Nemre, korra és vallásra való tekintet nélkül segítünk, bár sokszor támadják a zsidóságot, hogy csak magunkon akarunk segíteni. Pedig a Tórában is azt olvashatjuk, hogy segítsd a rászorulókat, ami nem csak a zsidókra vonatkozik.

– Mit értek el eddig?

– Induló szeretetszolgálatként az a célkitűzésünk, hogy akinek tudunk, segítsünk. Decemberi ételosztásunkon, Hanuka ötödik napján osztottuk ki a tízezredik adag meleg ételt, de rengeteg segítséget kapunk adakozóktól, például tárgyi adományokat. Tavaly indítottunk egy nagyobb kampányt, melynek célja négy gyermekotthon megsegítése volt az országban.

– Mik a nehézségei a programnak?

– Az emberek tudatlansága és rosszindulata. Olvasva az ételosztásainkról közvetített élő videó alatti hozzászólásokat, nagyon sokan általánosítanak, és ezzel sok száz rászorulót bántanak meg ismeretlenül is. Hogy egy példával éljek: „Ezek nem rászorulók, hanem haszonlesők!” Az osztások alkalmával mi nem csak fizikai, de lelki táplálékot is adunk, azaz az önkénteseink segítenek a vendégeknek az étkező sátorba menni, leülnek velük és beszélgetnek. Rengeteg történetet hallottam már, hogy ki hogy jutott olyan helyzetbe, hogy nincs hol élnie, nincs munkája. Mi nem kérünk vagyonnyilatkozatot, aki ellátogat hozzánk, megvendégeljük. Szívesen látok minden kételkedőt az önkénteseink között.

– Milyen tervekkel vágnak neki az idei évnek, vannak-e új célkitűzéseik?

–  Az EMIH idei 1 százalékos kampányában a karitatív munkára fogja felhasználni a beérkező felajánlásokat. Folytatjuk tovább a gyermekotthonok támogatását, két gyermekotthonnal is bővül a támogatottak csapata, és az ételosztás sem áll meg, szeretnénk emelni a kiosztott ételek mennyiségét. Tavasszal csatlakozunk egy nemes kezdeményezéshez, testi és szellemi fogyatékkal élőket, valamint gyermekotthonban lakókat fogunk vendégül látni Sukorón egy sárkányhajó fesztivál keretében. Amire izgatottan készülünk épp, az a márciusban megnyíló adományboltunk elindítása a Baross utcában, ahol vásárolhat majd az is, aki szép ruhát szeretne, aki pedig rászorul, annak jelképes összegért adjuk a ruhákat. A bolt különlegessége, hogy találkozási pontnak szánjuk, ahol egy játszószobát alakítunk ki azoknak az anyukáknak, akik nem tudják megfizetni a játszóházakat, de szeretnének kimozdulni otthonról. Amíg a gyerekek az önkénteseink általi felügyelettel játszanak, addig az anyukák a bolt másik felében kialakított mosókonyhában tudnak beszélgetni és segíteni nekünk azzal, hogy az adományboltban kapott ruhákat szétválogatják és kimossák, kivasalják. Így nem érzi senki, hogy kihasználja a másikat, ők is adnak, mi is adunk, mindenki jól jár. A lényeg, hogy közösségben lehetnek.

Forrás: 168óra