Isten kegyelméből

Erev sávuot – a tóraadás ünnepe, 5734 [1974. május 26.]

Brooklyn, N.Y.

Minden diáknak és diáklánynak, Isten áldjon benneteket

 

Üdvözlet és áldás,

Közeleg a nyári vakáció, amit minden bizonnyal nagy reményekkel vártok. Szeretnék néhány javaslatot tenni ezzel kapcsolatban. A nyári szünet célja, hogy lehetőségetek legyen testben-lélekben megerősödni és felfrissülni. A test és a lélek állapota természetesen szorosan összefügg egymással. Egy zsidó fiú vagy lány számára a valódi egészség elsősorban a lélek egészségét jelenti. A zsidó lélek pedig a Tórából és a parancsolatokból meríti az egészséget, mert azok „az életünk és napjaink hossza”, ahogy az imáinkban is elmondjuk.

Felesleges megemlíteni, hogy az életnek és az egészségnek folyamatosnak kell lennie, e tekintetben nincs helye vakációnak. A Tóra és a parancsolatok azt jelentik a zsidó léleknek, mint a lélegzet és a táplálék a testnek. Egy egészséges ember ritkán gondol a lélegzés vagy a táplálkozás fontosságára. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nagyon is tudatában van ezeknek. Amikor például valaki a víz alatt úszik, majd feljön, rögtön meg akarja tölteni a tüdejét friss levegővel. Egy böjtnap után pedig, amikor a teste ideiglenesen legyengült a koplalástól és szomjazástól, rögtön érzi az ételek és italok élénkítő hatását.

A tanév alatt, amikor a tóratanulásra és a parancsolatok teljesítésére kevesebb idő jut az egyéb elfoglaltságok, mint például az angol vagy matematika elsajátítása miatt, a lélek alultáplálttá válhat. Abban az időszakban a lélek mintegy visszafojtja a lélegzetét és ezért még sokkal jobban várja, hogy ismét legyen elég idő a Tórára és a parancsolatokra.

Amint elkezdődik a nyári szünidő, a lélek ismét szabadabban és mélyebben lélegezhet, hiszen a tanév kötelezettségei már nem nyomasztják. A vakáció tehát lehetőséget ad arra, hogy a legnagyobb elkötelezettséggel és lelkesedéssel vessétek magatokat a tóratanulásba és minden, Tórával kapcsolatos tevékenységbe. Nemcsak a szabadidő hasznos eltöltése miatt, hanem a tanév során elvesztegetett idő pótlására is, illetve, ami nem kevésbé fontos, ilyenkor kap a lélek lehetőséget arra, hogy megerősödjön, egy „mély lélegzetet” vegyen és felkészüljön a következő tanévre.

A nyári szünetet tulajdonképpen éppen erre találták ki, hiszen ezen időszak különösen alkalmas a tóratanulásra és a különböző, Tórával kapcsolatos tevékenységekre, mert mindenki szabadon oszthatja be az idejét és kellemes természeti környezetben tartózkodik, sok napfénnyel és friss levegővel.

Ráadásul a vakáció éppen Sávuot, a Színáj-hegyi tóraadás ünnepe után kezdődik. Ahogy tudjátok, ez az ünnep az ómerszámlálás napjait és heteit követi annak emlékére, hogy őseink repesve várták a legnagyszerűbb isteni ajándék, a Tóra és a parancsolatok átvételét az egyiptomi kivonulás után hét héttel.

Ebből további inspirációt meríthettek, mely végigkíséri a nyári szünidő minden egyes napját, sőt az egész évet.

Arra biztatlak benneteket, kedves gyerekek, hogy a fentiek figyelembevételével hozzátok ki a legtöbbet a nyári szünetből. Gondolkozzatok el rajta és valósítsátok meg a lehető legteljesebb módon és Isten minden bizonnyal boldog és egészséges nyárral áld benneteket. Mind spirituálisan, mind materiálisan boldog és egészséges nyárral.

Áldásomat küldöm egy vidám és inspiráló Sávuot ünnephez, továbbá egy egészséges és boldog nyárhoz és egész évhez,

Megjelent: Egység Magazin 32. évfolyam 154. szám – 2022. május 10.

 

Megszakítás