Hatalmas projekt befejező részéhez érkeztünk el. Egy évvel ezelőtt, tavaly szukotkor, Joel és Saul elhatározta, hogy – a bár micvájukra való felkészülés részeként – egy éven át minden héten bemutatja a hetiszakaszt. Hiánypótló vállalás volt, hiszen magyar nyelven meglehetősen szűkös a hetiszakaszok magyarázatának kínálata. Most, háláchikusan már felnőtt, a 13. életévüket betöltött fiatalemberekként, 32 meglátogatott helyszín és 12 ezer megtekintés után az 55. kisfilmmel zárják ezt a sorozatot.

Ezen a héten nem olvasnak hetiszakaszt szombaton a zsinagógákban, hiszen szukot félünnepe van, így az ünnepre vonatkozó szakaszt olvassák fel. A Tóra utolsó hetiszakasza, a Vezot hábráchá („És ez az áldás”) smini áceret-szimchát Torá napján hangzik el a zsinagógákban, amikor befejezik és a Berésit szakaszával rögtön újra is kezdik Mózes öt könyvének az olvasását. Mózes megáldja a törzseket, és felmegy a Nevó-hegyre. Így zárul az egész Tóra:

És nem támadt többé oly próféta Izraelben, mint Mózes, akit ismert az Örökkévaló színről színre; mindama jelek és csodák tekintetében, amelyekkel küldte őt az Örökkévaló, hogy végezze Egyiptom országában Fáraón, minden szolgáin és egész országán, és mindama nagy hatalom és mindama nagy félelmetesség tekintetében, amit végzett Mózes egész Izrael szeme láttára. (M.V. 34:10-12)

Saul és Joel egy korábban már meglátogatott helyszínt keresett fel ez alkalomból, így a nézők egy különleges hangulatú szukoti imának is részesei lehetnek. A helyszín a zsidó történelem kezdetét jelző hevroni Máchpéla-barlang, az első emberpár és az ősapák, illetve (a Betlehemben eltemetett Ráchel kivételével) az ősanyák nyughelye. Ide, a zsidó nép pénzen vásárolt tulajdonához tértek vissza, és a hetiszakaszon kívül bemutatják a város néhány nevezetességét: Dávid király első palotájának helyszínét, egy 2700 éves zsidó lakóházat és a több száz éves Ávráhám Ávinu zsinagógát is.

Saul és Joel hagyományos lakomával ünnepelte meg ennek a könyvnek a lezárását is, ahogyan a korábbiakkal is tették. Tartsanak velük az ősi, szent városba ezen a héten is, a következő héttől pedig – bár új filmmel nem jelentkeznek – ismét aktuális lesz a Berésit szakaszról készült, egy évvel ezelőtt felvett videófilm, hiszen a tóratanulás soha, egyetlen pillanatra sem szünetel.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

A Vezot hábráchá című hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel teljes sorozatát a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

Szombaton szukoti hetiszakasz: M.II. 33:12-34:26

Háftárá: Jechezkel 38:18-39:16

A hetiszakasz Izraelen kívül:

Smini áceret: M.V. 14:22-16:17, M.IV. 29:35-39

Szimchát Torá: Vezot hábráchá (M.V. 33:1-34:12) és Berésit (M.I. 1:1-2:3) 

 Izraelben a két napot egyszerre ünneplik:

smini áceret-szimchát Torá napján: Vezot hábráchá (M.V. 33:1-34:12) és Berésit (M.I. 1:1-2:3), végül: M.IV. 29:35-39

Szombati időpontok:

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:33

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 17:24

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 18:36

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 18:41

zsido.com