Hetiszakaszunk a Tóra harmadik könyvének első része. Ez a szombat egyben sábát záchor is, az emlékezés szombatja, amikor a hetiszakasz mellett az ún. párását záchor, az Ámálékra való emlékezésre felhívó részt olvassák fel a zsinagógákban.

Ilyenkor a háftárá, vagyis a tóraolvasás után felolvasott prófétai szakasz is különbözik a megszokottól, és az Ámálékra való emlékezés jegyében Smuel (Sámuel) próféta első könyvéből idézi fel azt a részt, amikor az Örökkévaló parancsot adott Izrael első királyának, Saulnak Ámálék teljes népének elpusztítására.

Joel és Saul ezen a héten ismét bibliai helyszínre vezeti el a nézőket. Ezúttal az éppen virágba borult Gilgálba utaztak, mely a Jordán folyó völgyében helyezkedik el, félúton a Holt-tenger és a Kineret (Galileai) tó között.  Innen, a Saul királlyal több, mint háromezer éve megesett történet helyszínéről mesélnek a hetiszakaszban leírt áldozatokról, illetve bemutatják Saul király vonatkozó történetét. Ezután közösen hívják fel a figyelmet ennek a szombatnak a különleges parancsolatára: Töröld el Amalék emlékét az ég alól, el ne felejtsd!

A Vájikrá hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Vájikrá (M.III. 1:1-5:26)

Párását záchor: M.V. 25:17-19

Háftárá: I. Smuel 15:2-24

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:31

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 17:11

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 18:40

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 18:24

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
Megszakítás