Szakaszunk továbbra is a pusztai Szentély felépítésével, annak tárgyaival és felszerelésével foglalkozik.

A nép ajándékokat visz a Miskán elkészítéséhez: aranyat, ezüstöt, rezet, bőröket, szöveteket. Ismét hallunk a név szerint szólított művészekről, Becálel ben Uriról, illetve segítőjéről, Oholiávról, akik elkészítették Szentély tárgyait: a frigyládát, a színkenyér asztalát és az arany menórát is, valamint az oltárokat – a füstölőszer oltárát és a nagy áldozati oltárt -, a rézmedencét, és egyéb épületrészeket.

Joel és Saul ismét autentikus helyszínről jelentkeznek heti videójukban. Jeruzsálem óvárosába látogattak, ahol a Máchon HáMikdás, vagyis a Szentély Intézete által elkészített, a tórai előírásoknak mindenben megfelelő, hatalmas arany menóra áll. E heti magyarázatukban bemutatják a Szentély hétágú aranylámpását, és más tárgyakról is szót ejtenek. A Szentély Intézet évtizedek óta dolgozik azon, hogy a Szentély tárgyait és kellékeit a tórai leírások, a zsidó hagyomány, rabbinikus vélemények, valamint régészeti kutatások alapján előállítsa, hogy amint felépül a harmadik Szentély, azonnal használatba lehet venni azokat. Adja az Örökkévaló, hogy erre minél hamarabb sor kerüljön!

A Vájákhél hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg.

 

Vájákhél hetiszakasz – פרשת ויקהל

Uploaded by Naftali Deutsch on 2019-02-27.

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Vájákhél (M.II. 35:1-38:20)

Ez a szombat, mely ádár hónap újholdját előzi meg, az egyik különleges szombat, sábát skálim – a sékelek szombatja -, melyen két Tórából olvasnak, az elsőből a megfelelő hetiszakaszt, a másodikból a párását skálim nevű részt (M.II. 30:11-16): ezen a szombaton hirdették ki a Szentélyben a fél sékel adományozásának kötelezettségét.

Háftárá: II. Kir. 12:01-17

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:10

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 17:01

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 18:16

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 18:14

zsido.com

Megszakítás