Hetiszakaszunk a Tóra második könyvének utolsó része. Ezt gyakran együtt olvassák az idén külön, az előző héten olvasott a Vájákhél hetiszakasszal. A szöveg összefoglalja a főpapi ruházatot, valamint a Szentély építési munkálatait.

Mivel ezekről a témákról már igen sokat beszéltek, Joel és Saul most a már és g nem álló Szentély kicsinyített másáról, a zsinagógákról mesél a nézőknek. Amikor Nebukodnecár babilóniai uralkodó seregei lerombolták az első Szentélyt, és a zsidókat elhurcolták Babilóniába, a Szentély hiányában megszűnt az áldozatok bemutatásának gyakorlata, és helyét az imádkozás vette át. Bár a zsidók hetven évvel később visszamehettek a Szentföldre, és felépíthették Szentélyüket, voltak olyanok, akik Babilóniában maradtak, mások pedig ugyan Izrael Földjén, de a fővárostól távol éltek. Ők továbbra is zsinagógákban imádkoztak, és ma, amikor kétezer éve a második Szentély sem áll, mi is zsinagógákban gyülekezünk össze imához.

A zsinagóga héber neve: bét kneszet – a gyülekezés háza is erre a funkcióra utal. Bölcseink azt is mondják, hogy a zsinagóga: mikdás meát – kicsinyített Szentély. Berendezési tárgyaiban fellelhetjük a Szentélyek egykori tárgyainak emlékét. Ezeket a párhuzamokat mutatja be Önöknek most Saul és Joel.

A Pekudéj hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Pekudéj (M.II. 38:21-40:38)

Háftárá: I.Kir. 7:518:21

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:20

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 17:06

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 18:25

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 18:19

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287