Kettős hetiszakaszhoz érkeztünk, melyek egyben Mózes negyedik könyvét, a Bámidbárt zárják le. Joel és Saul ezért ezen a héten szijumot tartanak, vagyis megünneplik egy könyv befejezését. Emellett ez az a pont, ahol ebben az évben a gálut, a diaszpóra közösségeinek és az izraeli közösségek tóraolvasása újra összeér.

Vannak bizonyos hetiszakaszok, melyek, tematikájuknál fogva szorosan összekapcsolódnak, és szükség szerint egyszerre olvassák fel őket. Ilyen ponthoz értünk most is, amikor annak érdekében, hogy újra összhangban legyen a szentföldi és az azon kívüli közösségek olvasása. Peszách ünnepe Izraelben hét-, Izraelen kívül nyolc napos. Azokban az években, ahogy idén is történt, a nyolcadik nap szombat, Izraelben már a soron következő szombati hetiszakaszt olvassák, az Országon kívül azonban még ünnepi tóraolvasás van. Vagyis Izraelben egy hetiszakasszal más országok előtt járnak egészen addig, amíg egy dupla szakasz segítségével valahol össze nem érnek.

Saul és Joel az e heti kisfilmben a Mátot szakasszal kapcsolatban részletesen beszámol a midjániak ellen folytatott, megtorlásként indított háborúról és a Jordánon túl földet kapott törzsek letelepedésének történetéről.

A Mászé hetiszakasz pontosan meghatározza a Szentföld határait. Mivel a micvák egy jelentős része csak Izrael Földjére vonatkozik, fontos, hogy tisztában legyünk a pontos földrajzi határokkal, ahogyan éppen a hetiszakaszok elcsúszásának példája mutatja. Egyéb földrajzi vonatkozásai is vannak a szakasznak: beszámol a zsidók pusztai vándorlásának megállóhelyeiről, és itt olvashatjuk a menedékvárosok felállításának parancsolatát is. Joel és Saul elbeszéléséből ezzel a témával kapcsolatban is fontos részleteket ismerhetnek meg.

Az előző szakaszban elbeszélt Celofchád lányainak története is itt folytatódik: a lányoknak megparancsolja Isten, hogy csak a saját törzsükön belül házasodjanak, nehogy a törzs földterülete más törzsek kezére kerüljön örökségként.

A Mátot-Mászé kettős hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: MátotMászé (M.IV. 30:2-36:13)

Háftárá: Jirmijá 2:4-28, 3:4

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:59

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:00

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:10

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:14

zsido.com