Hetiszakaszunk az előző hét (Ácháré mot) témakörét folytatja. „Szentek legyetek, mert szent vagyok én, az Örökkévaló, a ti Istenetek.” – olvassuk a szakasz legelején, és ennek megfelelően a továbbiakban olyan parancsolatokat ismerhetünk meg, melyeknek betartása szükséges a szentség eléréséhez, vagyis az Isten törvényei szerinti élethez. Ezek között szerepelnek etikai jellegű parancsolatok a nélkülözők védelmében, vagy például az „ősz ember előtt állj fel” kötelezettsége, áldozatokra, házastársai kapcsolatokra és a növényfajták keveredésére vonatkozó törvények, illetve tilalmak.

A szakasz intelemmel végződik, megismétli a szentség parancsát és azt, hogy a zsidók tartsák magukat távol a kánaáni népek szokásaitól, például ne hozzanak emberáldozatot és ne tetoválják magukat. Izrael népének az Örökkévaló útján kell járnia, hogy méltó legyen a Szentföld birtoklására: „Ne járjatok ama nemzet törvényei szerint, melyet elűzök előletek, mert mindezt tették ők és megutáltam őket. Azért mondtam nektek: Ti elfoglaljátok az ő földjüket és én adom nektek, hogy elfoglaljátok azt a tejjel-mézzel folyó országot; én vagyok az Örökkévaló, a ti Istenetek, aki elkülönítettelek benneteket a népektől.” 

A hetiszakasz mellett egy másik fontos témája is van az e heti dupla videónak. Joel és Saul a jeruzsálemi Herzl-hegyről jelentkezik, hogy a nézőket is elkalauzolják a központi katonai temetőbe az Izrael Állam háborúiban elesettek, illetve merényletekben meggyilkoltak emléknapja, a jom házikáron alkalmából. Ezt követően a Jád Vásem gyepén foglalják össze az elmúlt hét tanulságát: a jom házikáron megmutatja, hogy mi az ára annak, ha a zsidóknak van saját országa, a jom hásoá (holokauszt-emléknap) pedig azt, hogy mi az ára annak, ha nincsen.

Végül szólnak a jom háácmáutról, az izraeli függetlenség napjáról, melynek alkalmából különleges fuvolaszólót is hallhatnak nézőink.

Az Ácháréj mot hetiszakaszról szóló kisfilmet erre a linkre kattintva nézhetik meg.

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Kedosim (M.III. 19:1-20:27)

Háftárá: Jechezkel 20:2-20

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:49

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 18:45

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:04

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:05

zsido.com