Hetiszakaszunk Mózes harmadik könyvének utolsó előtti szakasza, amely egy kizárólag Izrael Földjén érvényes parancsolattal, a smitá, vagyis a hetedik év (szombat év) szabályaival foglalkozik.

A 613 tórai parancsolat között szép számmal akadnak olyanok, amelyek csak Izrael Földjén, illetve csak a Szentély fennállásának idején érvényesek. Hét smitá év, tehát 49 év után következik egy jóvel-év, amikor a smitá évre vonatkozó, a föld megművelését tiltó szabályok mellett egyéb parancsolatokat is be kell tartanunk. A jovel micvái szintén csak Izrael Földjén érvényesek. A Behár hetiszakasz ezeket is részletezi.

Ma, amikor már és még nem áll a jeruzsálemi Szentély, és a zsidó nép legnagyobb része még nem él a Szentföldön, a jóvel-évet a gyakorlatban nem tartjuk meg, ám a smitá évet megőrizzük hétévente. Ez mind a mezőgazdaság, mind pedig a kereskedelem területén és az egyén szintjén a háztartásokban is komoly odafigyelést és előkészületet igényel, hatásai pedig túlmutatnak az adott egy éven. A legközelebbi smitá év 2021. szeptember 7-én kezdődik.

A smitá és a jovel szabályainak bemutatásán túl Joel s Saul lág báomerrel is foglalkozik, mely éppen a mai napra (május 23., csütörtök) esik. A nézők megismerkedhetnek az egyik legnagyobb talmudi bölcs, rabbi Simon bár Jocháj csodálatos életének egy érdekes jelenetével, és egy róla szóló dalt is meghallgathatnak.

A Behár hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Behár (M.III. 25:1-26:2)

Háftárá: Jirmijá 32:6-22

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:06

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:00

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:24

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:16

zsido.com