Szukkot ünnepének különlegessége, hogy az egyik legfontosabb micvájának betartásához szinte semmit nem kell csinálnunk, csak ülni… a sátorban. Idén is sokfelé üldögélhettünk, ha közösségi élményre vágytunk. Óbudán vagy a Vasvári Pál utcában, a Bét Menáchem iskolában vagy a Szent István parkban, sőt Miskolcon és Debrecenben is. Az üldögélés persze kellemesebb, ha jó társaságban, érdekes programokkal körítve, finom ételeket-italokat fogyasztva tesszük ezt.

Debrecenben a Faigen család otthonánál felállított sátorban az ünnep első estéjén száz ember gyűlt össze, majd a városban tanuló izraeli diákok részvételével hatalmas grillezős bulit is tartottak. A debreceni AlefKids sem maradt ki az ünnepi programból: vasárnap a gyerekek a legkülönbözőbb anyagokból, többek között kekszből építettek sátrat – természetesen a sátorban.

A budapesti AlefKids a Szent István parkba települt ki ugyanezen a napon. Programjukhoz nem csak az „AlefKids család” százharminc főnyi tagja, de sok környékbeli arrajáró is csatlakozott. Itt a sátron kívül és belül is folyt a móka. A kézműves foglalkozások és szukkoti finomságok mellett a legnagyobb sikert tagadhatatlanul a paintball céllövő pálya aratta: minden egyes festékpatront eldurrantottak a gyerekek.

A kicsit nagyobb gyerekek sem maradtak ki a szukkoti vidámságból. A Maimonidész gim­názium tanulói családjaikkal együtt az Óbudai zsinagóga előtt felállított óriás-szukkában rendeztek barbecue-partit, gitárzene és haszid dalok kíséretében. Miután evés-ivással teljesítették a szukkoti micvát, a szülők és gyerekek többek között internetes kvízjátékban mérkőztek meg egymással. 

A Bét Menáchem iskolában idén két szukkát is felállítottak. Az ünnep alatt az egyikben a Keren Or zsinagóga közössége ünnepelt, míg a másikban a lubavicsi küldöttek és vendégeik élvezték a Carmel étterem által biztosított ünnepi finomságokat.

A félünnepeken a gyerekek vették birtokba a sátrakat. Szerencsére az időjárás is kedvező volt, így a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki kipróbálhatta, milyen is az ünnepi sátorban étkezni. Sőt, néhány csoport saját ünnepséget is szervezett, melyre szüleiket is meghívták. Az iskolások tanulmányi kirándulással, idősotthonban tett látogatással és izgalmas vetélkedőkkel töltötték az ünnep hétköznapjait.