Sáska raj érte el Dél-Izraelt Egyiptom felől. Egyesek bibliai csapásként és az apokalipszis jeleként értelmezik a történést, míg mások ínyenc falatokat látnak ezekben a növényeket csámcsogó rovarokban. Akárhogy is van, ez a földművesek körében nem túl népszerű jelenség.

Egy kifejlett sáska zsírsavakban és ásványi anyagokban gazdag, száraz tömegének 62%-át fehérjék teszik ki, így még a szarvasmarhánál is táplálóbb.
A rovarok nem kóserek. Vagy mégis?
A sáska az egyetlen olyan rovar, amelyik nem csak a zsidóknak kóser, hanem az araboknak is hálál. Annak ellenére, hogy a Tóra négy fajta ehető sáskát (pirosat, sárgát, szürke foltosat és a fehéret) különböztet meg szín és méret alapján, nehéz megkülönböztetni az ehetőt az ehetetlentől
A sivatagi sáska általánosságban elfogadott az ehető sáskák körében, habár mérete és színe életciklusa folyamán változik.
Az Észak-Amerikából és Jemenből származó keleti zsidó közösségek életben tartották a sáskaevés tradícióját, míg askenázi társaik, akiket Európában nem igen értek sáskatámadások, már nem tudják felismerni, melyik ehető és melyik nem.
„Minden szárnyas csúszó-mászók közül, amelyek négy lábon jár, undokság az nektek. De ezeket ehetitek mindazon szárnyas csúszó-mászók közül, amelyek négy lábon járnak, hogy szökdécseljenek velük a földön: ezeket ehetitek közülük: a sáskát faja szerint, a szoleámot faja szerint, a chargólt faja szerint és a chágábot faja szerint. (Leviticus 11:20-22).
„Kétségkívül eredetileg minden zsidó tudta, hogy melyik rovar ehető és melyik nem” – mondta a The Jerusalem Postnak  dr. Ari Zivotofsky rabbi, az izraeli Bar-Ilan egyetem vezető tudományos tanára, aki az egzotikus kóser ételekről tart előadásokat.
A sáskák fogyaszthatóak pácolva, szárítva, füstölve, sütve, főzve, grillezve, és bármilyen más módon, ahogyan csak el tudja képzelni. Ínyencségnek számítanak Kambodzsában, Mexikóban, Dél-Afrikában, Ugandában és a Fülöp-szigeteken is.
Hogyan lehet elkapni őket?
„Nincs sechitá, öld meg őket úgy, ahogy akarod!„– mondja Zivotofsky rabbi. „Gyakran forrásban lévő vízbe ölik őket, vagy a sütőben illetve a hűtőszekrényben halnak meg.