Egy francia iskolában megkülönböztető jel viselésére kényszerítették azokat a diákokat, akik nem esznek disznóhúst.

Nagy felháborodást váltott ki az a kezdeményezés Burgundiában, melynek értelmében arra kötelezték egy általános iskola zsidó és muszlim hallgatóit, hogy viseljenek piros korongokat ebédidőben. Az intézkedés célja az volt, hogy a menza dolgozói könnyen meg tudják különböztetni azokat a gyerekeket, akik zsidóként a kóserság, vagy muszlimként a saját vallási szokásaik miatt nem fogyasztanak disznóhúst. A vegetáriánus diákokat szintén megkülönböztető jelzés viselésére kötelezték, nekik sárga korongokat kellett a nyakukba akasztani – írta az Arutz Sheva.

A Piedallouesi általános iskola által bevezetett rendszert, amely 18 gyermeket érintett, hamar felfüggesztették – ugyanis több felháborodott szülő is panaszt tett arra hivatkozva, hogy a jelzés emlékeztet a nácik által egykor kötelezővé tett sárga csillagra. A városi vezetés szintén elítélte a történteket.

„Amikor értesültünk róla, leestünk a székről” – mondta Christian Sautier, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a polgármester személyesen rendelte el a gyakorlat megszüntetését.

Franciaországban – ahol jelenleg Európa legnagyobb zsidó és muzulmán közössége él – nemcsak a Holokauszt idején tették kötelezővé a megkülönböztető öltözetet, már a 11-12. században csúcsos kalapok viselésére kötelezték a zsidókat.

zsido.com

Kép forrása: israelnationalnews.com

Megszakítás