Hétfő délután a nemzetközi és magyar sajtó képviselőinek részvételével tartottak sajtótájékoztatót a Magyar Tudományos Akadémián, a Budapesten tartott rabbikonferencia kapcsán. A találkozón ismertették a konferencia és az Európai Rabbitanács céljait és munkáját.

A Duna-parton tartott megemlékezést követő sajtótájékoztatón Köves Slomó rabbi elmondta: az esemény célja támogatást nyújtani az európai rabbiknak a munkájukhoz kapcsolódó kérdésekben a zsidó élet különböző területein. Mint elmondta, a rabbik feladata, hogy a zsidóknak segítsenek visszatalálni a hagyományokhoz és a közösséghez napjaink értékvesztett társadalmában.

Menachem Margolin rabbi, az Európai Rabbik Központjának (RCE) titkára a téma kapcsán arról beszélt: a legtöbbször felmerülő probléma az, hogy sokan rejtegetik származásukat a növekvő antiszemitizmus miatt. Az RCE minden erővel támogatja, hogy a zsidók büszkék legyenek a származásukra, gyökereikre. Emiatt is szervezték esedékes konferenciájukat Magyarországon, ahol idén emlékeznek meg a holokauszt 70. évfordulójáról.

Berl Lazar, Oroszország főrabbija elmondta, hogy a túlzott liberalizáció gyakran a vallások korlátozásához vezet. Ezt megerősítette az őt követő felszólaló, Binyomin Jacobs, holland főrabbi, aki személyes tapasztalatból mondta el, milyen komoly gond, hogy Európa-szerte számos helyen éri hátrányos megkülönböztetés a zsidókat, többek között a kóser vágás és a körülmetélés korlátozása miatt.

Margolin rabbi bejelentette, hogy a résztvevő rabbik nyilatkozatot állítanak össze, amiben arra kérik az európai országok kormányait és az Európai Parlamentet, hogy támogassák a zsidó közösségeket hagyományaik megőrzésében és álljanak ki a zsidók jogaiért. A sajtótájékoztató végén a rabbik ünnepélyesen alá is írták ezt a nyilatkozatot.
Oberlander Báruch rabbi ehhez kapcsolódóan elmondta: miután Lengyelországban betiltották a kóser vágást, jelenleg azon dolgoznak, hogy minél többen itt vágjanak Magyarországon kóser húst. Ez egyrészt jót fog tenni a magyar gazdaságnak, másrészt megkönnyíti a magyar zsidóság életét is. Édesapja emlékét felidézve beszélt továbbá arról, hogy a konferencia lényeges üzenete, hogy a a holokausztról egyféleképpen lehet megemlékezni jól: ha megerősítjük a zsidó vallást, hitet és tradíciót.
 

Megszakítás