Brutális támadás ért két holokauszt-túlélőt Amszterdamban. Diana Blog 86 éves, férje Shmuel 87, mind a ketten átélték Auschwitz borzalmait. A támadásban a férfinak eltörött a combcsontja és megvakult, felesége pedig szörnyű fájdalmaktól szenved. Egy rehabilitációs központban tartózkodnak azóta is, csak tolószékkel tudnak közlekedni.

Azt mondták, két feketébe öltözött férfi kopogtatott az ajtajukon, akik rendőrként mutatkoztak be. Amikor a férj ajtót nyitott, a támadók fegyverrel hadonásztak és ütni, rugdosni kezdték őket, ékszereket és más értéktárgyakat követeltek, majd megkötözték őket. Diana beszámolója szerint végig „mocskos zsidóknak” szólították őket és azt mondták: „túl régóta hordjátok már ezeket az ékszereket, mostantól mi fogjuk”. Még az asszony ujját is le akarták vágni, mert a gyűrűk nem jöttek le. A rendőrség közzétette a támadók személyleírását, de még semmi hír róluk.

A pár fia 10 ezer euró nyomravezetői jutalmat ajánlott fel, annak, aki információval szolgál a támadók elfogásához. Az összeg azóta tovább nőtt pár ezer euróval, felháborodott holland polgároknak köszönhetően. Az izraeli holland nagykövetség közölte, hogy ez egy sokkoló incidens, amivel a holland rendőrség kiemelten foglalkozik – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

Hangsúlyozták azt is, hogy az antiszemitizmusnak semmilyen formáját nem tolerálják. A holland külügyminiszter a közelmúltban, nem sokkal az izraeli miniszterelnökkel való találkozója előtt, szintén közleményben fejezte ki aggodalmát az Európában egyre növekvő antiszemitizmus miatt. Mint fogalmazott, mindez nem csak a zsidó közösség életét befolyásolja, de hatással van az egész társadalomra, az antiszemitizmus elleni harc pedig az alapvető értékek védelméről, a szabadságról és a biztonságról szól.

 

Kép: timesofisrael.com