Tony Abbott ausztrál miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy „az ISIS harcosai a náciknál is rosszabbak”. Az Ausztrál Zsidóság Tanácsa élesen bírálta a kijelentést.

Súlyos ellenvetésüket fejezték ki az ausztrál zsidóság egyes tagjai csütörtökön, miután Tony Abbott miniszterelnök azt állította, hogy az Iszlám Állam iraki és szíriai terroristái még a náciknál is rosszabbak, mivel dicsekszenek is gonoszságukkal – írta az Arutz Sheva.

Az ausztrál vezető – aki nemrégiben felkérést kapott az Amerikai Egyesült Államok részéről, hogy nagyobb mértékben vegye ki részét az Iszlám Állam elleni légitámadásokban – úgy fogalmazott, hogy a dzsihadista csoport által elkövetett akciók „elmondhatatlanul gonoszak” és a „középkorra jellemző barbár” tettek.

„Úgy értem, a nácik szörnyen gonosz dolgokat tettek, de volt bennük annyi szégyenérzet, hogy megpróbálták azokat elrejteni. Ezek az emberek viszont dicsekszenek a gonoszságukkal” – magyarázta Abbott. „Ez az, ami példátlan: úgy cselekszenek, mint a középkori barbárok, és még arcátlanul közvetítik is a világ számára, amit nehéz elhinni és ami egy újabb dimenziót nyit a gonoszságnak”.

Robert Goot, az Ausztrál Zsidóság Tanácsának vezetője „meggondolatlannak és szerencsétlennek” nevezte a miniszterelnök szavait, továbbá nyilatkozatában kifejezte véleményét, miszerint az ISIS által elkövetett bűncselekmények borzasztóak, de azok „nem hasonlíthatóak össze több millió ember szisztematikus összegyűjtésével és a tömeggyilkosság céljával felépített haláltáborok létrehozásával”.

„A terrorista cselekményeket szükségszerűen a teljes nyilvánosság előtt igyekszenek végrehajtani a megfelelő propaganda hatás érdekében” – mondta Goot. „Ezzel szemben az államilag támogatott népirtás elrendeléséért és végrehajtásáért felelős személyek magas rangú tisztségviselők, akik gyakran cselekszenek titokban – de nem a bűntudat miatt, hanem azért, hogy ne kerüljenek felelősségvonásra a tetteikért” – tette hozzá.

Abbott később megerősítette véleményét egy melbourne-i konferencián, ahol azt is hangsúlyozta, hogy „nem állt szándékában rangsorolni a gonoszságot”.

zsido.com

 

Kép forrása: theaustralian.com.au