A horvátországi Koprivnica XIX. századi zsinagógájában folytatódhatnak a felújítások, köszönhetően a csaknem 2,5 millió kunás (130 millió forint) támogatásnak – írja a Jewish Heritage Europe.

Az összeget a projekt dokumentációjára, állagmegóvási intézkedésekre és a jelenleg kulturális központként használt épület szerkezeti megerősítésére fordítják – közölte a város a honlapján, ahol bejelentették, hogy erre szerződést kötöttek egy kivitelezővel.

Az összeget a kulturális tárca az Európai Unió Szolidaritási Alapjának támogatásából adta, ami a 2020 december végi horvátországi földrengések által okozott károk helyreállítási és javítási munkálataira érkezett. A földmozgás a zsinagógát sem kímélte. A projekt tervezőinek képviselőjét elmondta: elsősorban a tartószerkezetet erősítik meg, hogy javuljon az épület teherbírása, a mai műszaki előírásoknak megfelelően.

Az 1870-es évek közepén mór stílusban tervezett zsinagógán 15 éve folynak a restaurálási munkálatok. A második világháború alatt börtönként, később raktárként és ipari telephelyként használták. 1996-ban emléktáblát helyeztek el a holokauszt áldozatainak tiszteletére. 

 

Megszakítás