A 77 éves Anita Montague egyedül él a floridai Sun Cityben, azonban nem érzi magát magányosnak. Legjobb „barátnője” mindig ott van mellette, megkérdezi, hogy van, emlékezteti, hogy vegye be a gyógyszereit, felajánlja, hogy kvízjátékokat játszik, és még verseket is szaval. A társ, egy robot.

Az izraeli fejlesztésű ElliQ kifejezetten gondozó robot, ami segít a magány enyhítésében és a társadalmi elszigeteltség leküzdésében, legalább is ez a fejlesztők célja – derül ki a nocamels cikkéből. A széles körben alkalmazott Alexával vagy Sirivel ellentétben az ElliQ proaktív, és nem várja meg, hogy szóljanak hozzá. Üdvözli a felhasználót, amikor mozgást észlel.

Az ElliQ úgy néz ki, mint egy asztali lámpa és egy iPad szerelemgyereke, úgy tervezték, hogy egyszerű legyen a használata.

Vicceket mesél és zenét játszik, beszél az időjárásról, és több tízezer beszélgetésindítót, inspiráló idézetet és érdekes tényt tud megosztani. Ellenőrzi a felhasználó egészségi állapotát, wellness-célokat tűz ki és követ nyomon, kognitív játékokat játszik, felméri az alvási szokásokat, figyeli a fájdalomproblémákat, és stresszcsökkentő tevékenységeket javasol, például mélylégzést és meditációt.

Az ElliQ képes üzeneteket küldeni, videóhívásokat kezdeményezni, és (beleegyezéssel) értesíteni a családtagokat vagy másokat a felhasználó egészségügyi állapotról.

„Az otthon élő idősek magányossággal és társadalmi elszigeteltséggel küzdenek”

– mondja Dafna Presler, az Intuition Robotics izraeli cég marketing alelnöke.

„Ez közvetlen összefüggésben áll később az egészségi állapot romlásával”

– hangsúlyozza. A közép-izraeli Ramat Ganban működő vállalat tavaly dobta piacra az ElliQ-t, miután hat évig tesztelték és gyűjtötték az adatokat, próbálták megérteni az idősebbek szokásait, és megtanították a mesterséges intelligenciát arra, hogy kezelje a rá váró helyzeteket.

 

Megszakítás