Augusztus 14-én, vasárnap tartják Csehországban a Zsidó Emlékek Napját. A most először meghirdetett rendezvényen 41 helyszínt nyitnak meg a látogatók előtt.

Zsinagógák, temetők és más, a zsidósághoz köthető helyszínek szerepelnek a látnivalók listáján. Az eseményt a prágai zsidó közösség szervezi együttműködésben más zsidó szervezetekkel szerte az országban. Az esemény megelőzi az Európai Zsidó Kulturális Napot, amit szeptemberben szerveznek sokfelé Európában.

Augusztus 14-én van idén Tisá BeÁv, amikor a zsidóság az első és a második Templom megsemmisülésére emlékezik. A szervezők nem véletlenül erre a napra időzítették az eseményt: emlékezzünk a pusztításra és egyben az örökségünk megőrzésére – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

A II. világháború idején a nácik 70 zsinagógát romboltak le a megszállt országban, az azt követő 40 évben további 105 épület tűnt el. Csehországban jelenleg 200 zsinagóga található és 370 temető. A rendszerváltás után 70 zsinagógát sikerült felújítani, legtöbbjük most kulturális célokat szolgál.

Kép: jewish-heritage-europe.eu