A „Cion megváltásáért” felírat szerepel rajtuk.

A Szentföldet elfoglaló római seregek ellen vívott négy éves felkelés idejében (a polgári időszámítás szerint 66 és 70 között), zsidók által vert bronzérmékre leltek a jeruzsálemi Templom-hegy közelében. A feltárást Dr. Éjlát Mázár, a Héber Egyetem régésze vezette a Templom-hegy és Dávid városa közötti, Ofel elnevezésű területen.

A 1.5 cm átmérőjű érméket olyan jeruzsálemiek rejtették el, aki egy nagyméretű barlangban vészelték át a felkelést, mely a rómaiak teljes győzelmével és a második Szentély, illetve a város lerombolásával ért véget. Az érmék egy részét a felkelés elején verték, többségét pedig az utolsó évben, melynek során az eredeti „Cion szabadságáért” feliratot a „Cion megváltásáért” szövegre módosították. Ez a változatás jól kifejezi a felkelés végén tapasztalt kétségbeesést a rómaiak előretörése és az ezzel együtt járó pusztulás matt.

„A leleteket, melyeken a szabadság és a megváltás kifejezés szerepel, éppen a szabadság és megváltás ünnepe, a peszách előtt találtuk meg. Ez nagyon megindító” – mondta Dr. Mázár.

A héber feliratok mellett az érméken különböző zsidó szimbólumokat láthatunk: a szukoti ünnepi csokor növényeit (pálmaág, mirtusz, fűzfaág és etrog) és egy serleget, melyet a Szentélyben használtak.

Az érmék mellett számos agyagedény darabjait is megtalálták. A barlang különlegességét az is emeli, hogy a felkelés leverése után soha többet nem használták, így egyfajta időkapszulának is tekinthető a felkelés idejéből és Jeruzsálem ostromából. A barlang alatti rétegből hasmóneus, azaz a hanukai felkelés idejéből származó leleteket tártak fel. A feltárás teljes kutatási anyagát hamarosan közzéteszik az egyetem régészei.

Dr. Mázár elmondta, hogy figyelemre méltó a bronzérmék jó állapota, ami feltehetően annak köszönhető, hogy csupán néhány éven át voltak használatban. „Cion megváltásáért” felirattal ellátott, a felkelés utolsó évéből származó érmét egyébként a kutatónő nagyapja, Binjámin Mázár professzor talált rögtön a hatnapos háború után a Siratófal közelében, az úgynevezett Robinson-boltíveknél.

Forrás: Jewispress

Megszakítás