Az Algemeiner nevű újság harmadszor hirdette ki annak a 100 személynek a listáját, akik az előző évben a legpozitívabb hatást gyakorolták világszerte a zsidóságra. A névsort a New Yorkban rendezett nagyszabású ünnepségen mutatták be.

Ma már tele vagyunk toplistákkal, ezek közül a leghíresebbeket mindenki ismeri: a Forbes rendszeresen publikálja a legvagyonosabb emberek rangsorát, a Time magazin pedig évente nyilvánosságra hozza a legbefolyásosabb személyekről készített összeállítását. A listamánia jegyében újabban toplisták jelennek meg a világ legjobb és legérdekesebb toplistáiról is.

A Jewish 100 készítői ezért szükségét érezték annak, hogy elmagyarázzák mi a célja az ő listájuknak és milyen szempontok szerint állították össze a válogatást. Hiszen – teszik fel a kérdést – hogyan lehet megállapítani valakinek az értékét? Milyen alapon lehet kijelenteni, hogy valaki értékesebb, mint a többiek? Végeredményben, nem hős-e mindenki valamilyen módon?

Az Algemeiner listája a lap alapvető célkitűzését tükrözi: a szerkesztők azt vizsgálták meg, hogy az elmúlt évben ki gyakorolta a legpozitívabb hatást a zsidóságra és Izraelre, függetlenül attól, hogy az illető zsidó vagy nem, nő vagy férfi, saját hozzájárulással mutat példát vagy egy intézményt képviselve. Ezen személyek nélkül a zsidó élet minősége a világon nem ugyanaz lenne, mint velük – ez a Jewish 100 lista válogatási elvének lényege.

Az ilyen listák mesterséges, felszínes és szenzációhajhász jellege ellenére,  az összeállításunkkal azokat a személyeket szeretnénk elismerni, akik az igazi különbséget jelentik az életünkben – írják a szerkesztők, akik hozzáteszik: mindezzel a következő generáció fiataljait is ösztönözni szeretnék, hogy „fenntartsák a büszke hagyományaink és örökségünk legmagasabb sztenderdjeit – a zsidóság és Izrael szolgálatában. ”

A szerzők elismerik, hogy a hétköznapokban számtalan ismeretlen hőssel találkozunk. Anyákkal, akik mindenféle ünneplés nélkül összetartják a családjukat. Betegekre vigyázó nővérekkel, nélkülözőknek ételcsomagot küldő filantrópokkal vagy a gyerekeket szeretettel nevelő óvó nénikkel. Ők mind pozitív hatást gyakorolnak a világra, közülük mégis kevesekről emlékezünk meg. „Nincs olyan lista – nemhogy egy százas, de még egy ezres sem -, amelyik képes lenne visszaadni a mindennapi nemesség és hősiesség megannyi tettét, ami érinti a zsidóságot és Izraelt” – szögezik le az alkotók.

Ahogy az sem tagadható, hogy a zsidóság decentralizált. Az a vezető, aki a saját helyi közösségére alapvető hatást gyakorol, lehet, hogy teljesen ismeretlen egy másik városban. Köztiszteletben álló rabbik és oktatók százai formálják a helyi közösségek életét. Ők mind megérdemelnének egy saját listát, de a Jewish 100 nem rájuk, hanem azokra fókuszál, akik nemzetközi hatással rendelkeznek és a befolyásuk világszerte érzékelhető.

Néhány személy a TOP 100-as listáról

Röhrig Géza – költő és színész

Az Algemeiner ismerteti, hogy Röhrig Géza játszotta a főszerepet a Saul fia című filmben, amely megnyerte a legjobb külföldi film Oscar-díját. A szerzők ismertetik Röhrig gondolatát, hogy az embereknek tanulniuk kellene a Harmadik Birodalom rémtetteiből, mert az a fajta kegyetlenség ma is létezik.

Helen Mirren – színésznő

Helen-MirrenAz Oscar-díjas brit színésznőt a Zsidó Világkongresszus díjával tüntették ki a Hölgy aranyban című új filmjéért, amelyben Mirren az ausztrál-amerikai Maria Altmannt formálta meg, aki 2006-ban azzal került az újságok címlapjára, hogy az ausztrál államtól sikerült visszaperelnie Gustav Klimt öt festményét. Az alkotások között volt az a portré is, amelyet a művész Maria Altmann rokonáról, Adele Bloch-Bauerről festett.

A filmfesztiválon Mirren arról beszélt, hogy fontosak az ilyen produkciók, mert a náci korszakban elkobzott zsidó műtárgyak sorsáról sokan nem tudnak eleget. A színésznő a díjjal kapcsolatban elmondta, hogy kivételes élménnyel gazdagította a filmben játszott szerepe. “Mélyen megrendít, hogy kitüntet a Zsidó Világkongresszus, egy olyan szervezet, amely fontos munkát végez világszerte a zsidók jogainak képviseletével” – tette hozzá.

Hellen Mirren azzal is a hírekbe került, hogy határozottan elítélte az Izrael-ellenes bojkottot. „Izraelben a leginspirálóbb emberek többnyire a kulturális közösségből kerülnek ki. Az írók, a rendezők, a költők és zenészek mind igazán rendkívüli emberek, akik nagyszerű munkát végeznek. Kizárni őket a legőrültebb ötlet, egyáltalán nem értek vele egyet” – mondta Mirren az Izraeli Filmfesztiválon Los Angelesben.

Garry Kasparov – sakkozó, emberi jogi aktivista

A lap úgy mutatja be Kasparovot, mint minden idők talán legnagyobb sakkozóját, és az oroszországi demokratikus mozgalmak egyik vezetőjét. Kasparov a New Yorki-i székhelyű Human Rights Foundation elnökeként elszánt védelmezője Izraelnek.

Garry-Kasparov

Robert Kraft – A New England Patriots tulajdonosa

Az üzletember nem sokat habozott, amikor azzal keresték meg, hogy segítsen megemlékezni a Patriots-rajongó Ezra Schwartz-ról, akit a Gush Etzion-i merényletben gyilkoltak meg terroristák. Az Izrael-párti filantróp megszervezte, hogy a játékosok egy perces csenddel adózzanak az áldozat emlékének a New England Patriots hétfő esti rangadóján, a legnézettebb amerikai tévéműsorok egyikén.

Robert-Kraft

Adam Sandler – színész

Erősen Izrael-párti vagyok – nyilatkozta a komikus, aki legutóbb a Pink Floyd alapító Roger Waters Izrael-ellenes nézeteit támadta egy rádióműsorban.

Abdul Fatah el-Sisi – Egyiptom elnöke

Nem szokványos, hogy izraeli politikusok a szomszédos arab állam vezetőjét dicsérjék, ez mégis megtörtént, amikor Netanjahu elismerően nyilatkozott arról, hogy az egyiptomi elnök a béke kiterjesztése mellett szállt síkra.

El-Sisi

Az összes arab vezető közül Sisi képes a leginkább arra, hogy meghiúsítsa a Hamasz törekvéseit. A 2014-es gázai összecsapások idején az egyiptomi hadsereg számos alagutat számolt fel, ami a Sínai-félszigetet kötötte össze Gázával.

Manuel Valls – francia miniszterelnök

A francia miniszterelnök, aki az európai zsidó közösség egyik leghangosabb védelmezőjének számít, többször világossá tette, hogy az Izrael-ellenes és anticionista érzelmek minden olyan összetevővel rendelkeznek, amelyet antiszemitának minősítünk. Azt is kijelentette, hogy az új zsidógyűlöletben minden megvan, ami a régiek antiszemitizmusában megvolt.

Manuel-Valls

Az európai terrorista merényletekről megállapította, hogy azoknak elsősorban zsidók a célpontjai. Ennek kapcsán leszögezte: „Franciaország zsidók nélkül többé nem lenne Franciaország.”

Vladimir Putyin – Oroszország elnöke

putinA zsidó közösség élete tagadhatatlanul sokat javult Putyin elnöksége alatt – különösen a szovjet időkhöz hasonlítva. A támogatás egyik szimbolikus megnyilvánulása, hogy Putyin elnök üdvözölte az otthona közelében felépülő zsidó központot, mely a főváros egyik legelegánsabb negyedében, a legfőképp politikusok által lakott Zhokovkában helyezkedik el. A hatalmas területet elfoglaló zsidó központhoz egy 250 hívőt befogadó zsinagóga mellett mikvék, vendégszobák, rendezvényterem, könyvtár és oktatótermek tartoznak. Az avatási ünnepséget hanuka második napján tartották számos neves vendég részvételével. Jelen volt David Lau, Izrael askenáz főrabbija, Berel Lazar, Oroszország főrabbija, Amadrei Verbaiov, Moszkva kormányzója és Alexander Pink, Izrael oroszországi nagykövete. Néhány nappal az esemény után Lazar rabbi és kollégája, Boroda rabbi látogatást tettek Putyin elnöknél a Kremlben és fotóalbumot adtak át számára. Az elnök gratulált a zsinagóga megnyitásához és megígérte, hogy hamarosan ellátogat a zsidó központba. “Putyin melegen és barátságosan fogadott minket. Elnézést kért, amiért nem lehetett jelen a megnyitó ünnepségen és boldog hanukát kívánt. Nagy tájékozottságról tett tanúbizonyságot az ünnep történelmi hátterével és jelentőségével kapcsolatban. Nagyon meg volt elégedve a zsinagóga és az egész közösségi komplexum kialakításával” – foglalta össze a találkozót Boroda rabbi.

Putyin gesztusai közé tartozik az is, amikor nemrég menedéket ajánlott az európai zsidóknak. “Európa ostrom alá vett zsidóságának hozzánk kellene jönnie” – jelentette ki Putyin elnök a Kremlben ülésező Európai Zsidó Kongresszus előtt. Oroszország elnöke az egyre gyakoribbá váló antiszemita támadásokra reagálva invitálta az európai országok zsidó lakosait hazájába. A kijelentésre akkor került sor, amikor Putyin az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) képviselőivel találkozva tájékoztatást kapott a zsidóellenes atrocitások számának aggasztó növekedéséről szerte az Európai Unióban.

Oroszország és Izrael viszonya bonyolult, de fontos fejlemény, hogy miután az izraeliek bizonyítékokkal támasztották alá, hogy Irán rendszeresen külföldről vásárolt rakétákkal látja el a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, Moszkva elállt az S-300-as, föld-levegő rakéták eladásától, melyről korábban már megállapodott Iránnal. Ezek a modern fegyverek elérnék a zsidó állam légterét, és így jelentősen növelnék egy izraeli-iráni háború kirobbanásának esélyét. A korábban vásárolt és terroristák kezére játszott SA-22 rakétarendszer libanoni jelenlétét a szíriai háborúba bekapcsolódott orosz légierő pilótái is megerősítették.

Berel Lazar – Oroszország főrabbija

Berel Lazar rabbi képes az orosz elnökkel fenntartott jó kapcsolatát a zsidó közösség újjászületését segítő gyakorlati eredményekre váltani. Ennek köszönhetően sikerült megnyitni iskolákat, kulturális központokat és zsinagógákat. A korábban Chábád küldöttként tevékenykedő főrabbi azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi titulusa semmi egyéb, mint egy eszköz arra, hogy sikerüljön elérni azokat a célokat, amelyek a közösségnek fontosak.

berel-lazar 

És, akkor íme a zsidóságot pozitívan befolyásoló személyek top 100-as listája:

Akadémia

Daniel Sperber
Jeffrey Herf
Jon Levenson
Jonathan Sarna
Mark Yudof
Niall Ferguson
Rivka Carmi
Steven Pinker

Művészetek és kultúra

Adam Sandler
Robert Kraft
Evgeny Kissin
Garry Kasparov
Géza Röhrig
Helen Mirren
Howard Stern
Mayim Bialik
Nili Block
Roseanne Barr
Sara Briman

Innováció

Eviatar Matania
Gavriel Iddan
Gabriel Nadaf
Gal Lusky
Gilad Ach
Yonatan Weintraub
Laurie Cardoza-Moore
George Weidenfeld
Marta Weinstock-Rosin
Meyer Seewald
Menachem Binyamin Zivotofsky
Yosi Druker
Zvi Waldman

Kormányzat

Abdul Fatah el-Sisi
Alexis Tsipras
Benjamin Netanyahu
Charles “Chuck” Schumer
Gadi Eizenkot
Manuel Valls
Mauricio Macri
Michael Gove
Miloš Zeman
Moshe Ya’alon
Nir Barkat
Tommy Remengesau
Uhuru Kenyatta
Vladimir Putin
Yossi Cohen

Üzlet

David Yarus
Israel “Izzy” Tapoohi
Li Ka-Shing
Rupert Murdoch

Közösség

Adam Milstein
Howard Kohr
Malcolm Hoenlein
Marvin Hier
Moshe Kotlarsky
Natan Sharansky
Rinal Seif
Roz Rothstein
Yechiel Eckstein
Yehuda Krinsky

Jótékonyság

Ronald Lauder
Sandor “Sandy” Frankel
Sara Berman
Sheldon Adelson

Vallás

Berel Lazar
Ephraim Mirvis
Haim Korsia
John Hagee
Jonathan Sacks
Warren Goldstein

Jövő

Alex Chalmers
Benjamin Anthony
Chloé Valdary
Ilan Sinelnikov
Jonny Daniels
Sarah Litman

Véleményformálók

Alan Dershowitz
Anwar Eshki
Ari Shavit
Ayelet Tsabari
Bernard-Henri Lévy
Bernard Lewis
Dara Horn
David Brooks
Elie Wiesel
Howard Jacobson
Ivanka Trump
Jackson Diehl
Lucy Aharish
Marty Peretz
Matthew Lee
Matthew Taylor
Matti Friedman
Molly Antopol
Rush Limbaugh
Seth “Yossi” Siegel
Simon Sebag Montefiore
Tuvia Tenenbom
Zvika Klein