Izraeli technológiával lesz gyógyítható a depresszió és az epilepszia.

Testbe fecskendezhető, gondolattal irányítható apró robotokkal válhat gyógyíthatóvá számos betegség, köztük a depresszió és az epilepszia is. Ez nem a StarTrek egyik epizódjában történik, hanem Izraelben. A Bár-Ilán Egyetem és a Hercliai Interdiszciplináris Központ kutatói képesek voltak pusztán gondolattal gyógyszeradagolásra bírni egy csótányba ültetett nanorobotot. Reményeik szerint olyan agyi rendellenességek is kezelhetővé válnak így, mint a skizofrénia vagy a figyelemzavar. A kutatók a DNS-spirál mintájára hoztak létre olyan, kagyló alakú nanorobotokat, melyekbe gyógyszer helyezhető. A tároló részt kémiai úton, vasoxid részecskék segítségével zárják le, majd elektromágneses úton nyitják ki. Ez a módszer lehetővé teszi az orvosoknak, hogy a megfelelő ütemben adagolják a gyógyszert.

A Bár-Ilán Egyetem nanotechnológiai kutatásainak vezető szakembere, Dr. Ido Bachelet által irányított csapatnak sikerült ezt az adagolási folyamatot teljes egészében gondolatvezéreltté tennie. Találmányuk egy olyan számítógépes algoritmus, mely érzékeli az agyműködés változását, amikor az matematikai feladatot old meg. A változás bekövetkeztekor az elektromágnes megnyitja a nanorobot tároló egységét, mely gyógyszert bocsájt ki.

3799211900000578-3759832-image-a-1_1472208606683

A kísérlet során a nanorobot fluoreszkáló fehérjét engedett a csótány testébe, amit a tudósok így könnyen megfigyelhettek. „Kísérletünk azt az alapelvet bizonyította, hogy az agy kognitív működésével képesek lehetünk aktivizálni egy DNS-robotot, mely sejtszintű változást hoz létre egy bogár testében.” – mondták el a kutatók.

Forrás: dailymail