A gyulafehérvári történelmi zsidó temetőben található sírkövek állagmegóvó munkálatai idén folytatódnak az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének támogatásával. A 62 ezer dolláros (22 millió forint) támogatást egy helyi múzeumnak ítélték oda, amely évente önkéntes restauráló tábort szervez a temetőben – írja a Jewish Heritage Europe.

A támogatás az idén a tábor két foglalkozását segíti különböző területek szakemberei, diákok, önkéntesek és középiskolások bevonásával, valamint egyéb meghatározott célokat, többek között a temetők történeti kutatását, műemlékvédelemi konferenciát, a 2014-től napjainkig végzett tevékenységet összefoglaló jubileumi kötet kiadását, valamint egy záró kiállítás megszervezését.

A tábor fókuszában az egyes sírkövek restaurálása és konzerválása, valamint a terület általános rendbetétele áll, emellett előadások és tanulmányi foglalkozások is lesznek. A XVIII. században létrehozott és a város kicsiny zsidó közössége által ma is használt temető a legrégebbi zsidó temetőnek számít Erdélyben és az egyik legrégebbinek Romániában. A több mint két hektáron elterülő temető 2038 sírhelyet és 1960 sírkövet foglal magába, héber, jiddis, magyar, német és román nyelvű feliratokkal.