64 fakókeselyűt engedtek vissza a természetbe izraeli kutatók jom kipur előtt – tudósít a Jpress. A keselyűk a Negev-sivatag hegyeiben kaphattak szárnyra szabadon. Az állatokat megfigyelés és megjelölés céljából fogták be korábban a Kiterjesztett Szárny madármentő akció keretében az Izrael Természetvédelmi Hatóság munkatársai a Tel-Avivi Egyetem szakembereinek segítségével.

Egy évtizeddel ezelőtt, 2012-ben a fakókeselyű-populáció soha nem látott és aggasztó módon lecsökkent. A Kiterjesztett Szárny projekt szakértői annak az évnek a telén mindössze 110, az azt követő nyáron 146 egyedet számláltak meg. A védelmi intézkedések mára érzékelhető eredménnyel jártak: 2020 telén 184, a következő év nyarán pedig már 206 példányt számoltak össze Izraelben. Míg 2012-ben összesen 33 fészket találtak, addig 2020-ban már nagyjából másfélszer annyit, 48-at.

A fakókeselyű veszélyeztetett madár. Monogám állat, egy tojást rak, melyen a hím és a nőstény felváltva ül hét héten át. A kibújó fióka lassan fejlődik, a pár mindkét tagja eteti és 3-4 hónapba is beletelik, mire elég önálló lesz ahhoz, hogy elhagyja a fészket.

Az állatok természetbe való visszaengedését követően ez állt Izrael Természetvédelmi Hatóság állásfoglalásában:

„Hosszú és gyönyörű életet kívánunk a keselyűknek, magunknak pedig azt, hogy képesek legyünk ebben az évben csökkenteni azokat a tényezőket, melyek ártanak ezeknek az állatoknak. Azt is kívánjuk, hogy minél több keselyűt láthassunk az ország egén szárnyalni. Legyetek az élet könyvébe beírva és bepecsételve”

– zárult a jókívánság a hagyományos jom kipuri formulával az ítélet napja előtt.

Fotó: Wikipédia