A XIX. századból származó festményeket több réteg festék fedte el.

A Tyska Brunnsplan zsinagóga a svéd főváros második zsinagógája volt. 1790-1870 között működött zsinagógaként, és ebben az épületben rendezték be a Stockholmi Zsidó Múzeumot, melynek újra megnyitására készülve bukkantak rá a falfestményekre.

A 2016-ban megkezdett munkálatoknak része volt a múzeumi gyűjtemény pontos katalogizálása is. A kutatók találtak egy 1811-es rajzot, amely a Tyska Brunnspan zsinagógát díszítő falfestményeket mutatta be. Ez vezette el a művészettörténészeket a festményekhez. A rajz alapján azonosítani tudták, hogy hol kell óvatosan kibontaniuk a falat a festmények érdekében.

„Óvatosan meg tudtuk kezdeni a felszín feltárását.” – magyarázta Christina Gamstorp, a múzeum igazgatója. – „Olyan volt, mintha elhúznánk egy függönyt, hirtelen elénk tárult a zsidó kulturális örökség egy eddig rejtett darabja.” Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a német stílus által befolyásolt falfestmények igen ritkák, mivel a nácik megsemmisítettek szinte minden, ehhez hasonló zsinagógát, mind Németországban, mind azon kívül. Svédország semleges volt a második világháborúban, és nem foglalta el a náci Németország.

A falfestmények geometrikus ornamenseket, virágmotívumokat, rozettákat tartalmaznak. Színei elsősorban bronz, vörös és ezek árnyalatai. A festmények a falakat és a mennyezetet egyaránt díszítették.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás