300 évet kellet rá várni, de végül lett saját, egyedi tartanja, azaz hagyományos kockásmintás szövete a skót zsidóságnak. A választott színek a zsidók és a skótok értékeit és hagyományait szimbolizálják. A szövet alapanyaga természetesen megfelel a kóser előírásoknak.

Nagyon fontos eredmény ez a Skóciában élő 6400 zsidónak. Az egyetlen skóciai születésű rabbi Mendel Jacobs kezdeményezte a regisztrációs eljárást és most már eljárhatják a szintén hagyományos ír társastáncot a jig-et is. A minták sötétkék és bordó színekből állnak, a tartan anyaga pedig a szokásostól eltérően, de a kósersági előírásoknak megfelelően nem gyapjú. A gyapjú és a vászon ugyanis nem keverhető. Vallási szakértők és a tartanokat nyilvántartó hatóság együtt dolgozta ki a feleknek egyaránt megfelelő dizájnt. Létezik olyan, hogy a Tartanok Skót Nemzeti Nyilvántartása, ebbe most már benne van a zsidóság mintája is – olvasható a Daily Mail Online cikkében.

igazolas

A kék és a fehér szín az izraeli és a skót zászlóra is utal, a központi arany sáv bibliai utalás, az ezüst a Tóra tekercsre emlékeztet, a vörös pedig a hagyományos kiddus bort jelképezi. A központi motívum 7 vonalból áll, három másik utal a zászlókra, mindkét számnak jelentősége van a judaizmusban. 1691-ben vették nyilvántartásba az első zsidó embert Edinburghban. A legtöbb zsidó az 1890-es években érkezett Skóciába, ugyanis innen indultak a hajók a kelet-európai kivándorlókkal Amerikába. Ezrével utaztak Glasgow érintésével és sokan úgy döntöttek, nem vágnak neki a hosszú útnak New Yorkba és inkább Skóciában maradnak, ott kezdenek új életet.

tartan