Az óra

 

Az órát egy rugó által mozgatott fogaskerék működteti, amelyik egy másik fogaskerékhez kapcsolódik, és ami végső soron egy harmadik kerék mozgását eredményezi. Ez utóbbi mozgatja az óra mutatóit. Ezek mutatják az órákat és a perceket, és állásukból megállapíthatjuk a pontos időt.

A fogaskerekeket mozgásba hozó rugónak, valamint az óra szerkezetének további részének nincs semmiféle kapcsolata az emberrel és azzal, amit az óramutatók által jelzett időben éppen tesz. A fogaskerekek működése csak arra szolgál, hogy az óramutatókat mozgassa és jelezze az időt, és ezek alkalmasint befolyásolják az óra viselőjének terveit és tetteit.

Ez a példa megvilágítja a tfillin felöltésének parancsát, hiszen ez az a micva, amelyik elősegíti, hogy intellektusunkat és érzelmeinket alávessük az Örökkévaló akaratának. Joggal kérdezhetnénk: miféle kapcsolat állhat fenn a tfillin felöltése és a tfillint viselő személy érzései vagy gondolatai között, hiszen a tfillin nem más, mint rekeszekre osztott bőrdobozkák, melyek pergamenre rótt írást tartalmaznak?

A tfillin felöltésének minden egyes mozzanata szorosan összefügg a létezés és a teremtés különféle szintjeivel. Négy oldala olyan misztikus erőket képvisel, melyek komoly befolyást gyakorolnak viselőjükre. Éppen ezért, amikor felhelyezzük a dobozkákat fejünkre és karunkra, illetve a feltekerjük a bőrszíjakat kezünkre, “szívünket, lelkünket és erőnket”, vagyis valamennyi képességünket az Örökkévaló akaratához “fogatoljuk”.

 

Átnéztem – Gergely István – 1997.09.08.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 12. szám – 2015. február 16.

 

Megszakítás