Napjaink askenáz világának egyik legtekintélyesebb izraeli döntéshozója szerint „idős, fiatal, állapotos nő beadathatja a vakcinát, nincs semmi félnivaló”.

Miközben Izraelben a világ más országaihoz képest rekord sebességgel zajlik a lakosság koronavírus elleni beoltása, addig természetesen sokakban merülnek fel aggályok, melyeket ezúttal a nagytekintélyű, 97 éves Ráv Yerachmiel Gershon Edelstein, a bné bráki Ponevetch ros jesivája és a Degel HaTorah izraeli párt vallási vezetője oszlatott el.

Edelstein rabbi napi szinten több tucatnyi levelet kap csak a koronavírus járvány kapcsán. Az egyik például egy négy hónapos terhes asszonytól érkezett, aki Elimelech Firer rabbi, az orthodox egészségügyi tanácsadó javaslatára készült beoltatni magát, de előtte még Edelstein rabbi véleményét is kikérte, aki szintén javasolta a védőoltást.

A neves döntéshozó eloszlatta egy 90 éves ember félelmeit is, aki ódzkodott a védőoltástól, illetve egy fiatalemberét is, aki megtermékenyítő képességéért aggódott. Mindkettőt megnyugtatta az oltás biztonságosságáról, hogy az semmiféle negatív hatással nem bír a szervezetre.

De érkezett kérdés azzal kapcsolatban is, hogy érdemes-e a védőoltás második dózisát is beadatni? Mire Edelstein rabbi határozott igennel felelt, hogy megéri.

Ráv Edelstein egyébként még 2020. december 22-én oltatta be magát a bné bráki Mayanei HaYeshua orvosi centrumban, majd 20 perccel később mindenkit hasonlóra bíztatott egy nyilvános beszédében.

Cseh Viktor

Források:

www.vosizneias.com

www.jpost.com