Smini

Miért szabadultunk ki Egyiptomból?

Ekkor tűz jött ki az Örökkévaló színe elől, és megemésztette őket, és meghaltak az Örökkévaló színe előtt. (3Mózes 10:2.)

És ekkor tűz jött ki… Rabbi Eliezer azt mondja: azért haltak meg Áron fiai, mert törvényt hoztak [hogy tűzet kell vinni az oltárra] Mózes mesterük jelenlétében [de nem kérték véleményét]. Rabbi Jismáél azt mondja: részegen mentek be a Szentélybe. Bizonyíték erre, hogy haláluk után figyelmeztette [az Isten] a többieket, nehogy ittasan menjenek a Szentélybe (uo. 9.).

És a lengetés szegyét és az adomány combját egyétek meg tiszta helyen, te és fiaid meg leányaid is veled; mert részedül és fiaid részéül adtam Izrael fiainak békeáldozataiból. (3Mózes 10:14.)

…egyétek meg tiszta helyen… Talán a korábban említett áldozatokat tisztátalan helyen is meg lehetett enni? Hanem, a korábban említett áldozatokat, mivel [az áldozatok közül] a legszentebbeknek számítanak, azokat szent helyen [a Sátor udvarában] kellett elfogyasztani. Azonban a most említetteket nem kellett a [Sátor] vászonfalán belül enni, viszont a Mácháne Jiszrael, azaz a nép táborán belül kellett elfogyasztani. Oda legalább nem jöhettek be a leprások, és így az is tiszta helynek számított. Innen tanuljuk, hogy a könnyebb szentségű áldozatokat egész [Jeruzsálem] városon belül el lehetett fogyasztani.

Szóljatok Izrael fiaihoz, mondván: ezek azok az állatok, amelyeket ehettek minden barom közül, amely a földön van… (3Mózes 11:2.)

…ezek azok az állatok… Arra utal, hogy Mózes megfogta az állatot és megmutatta Izraelnek: ezt edd, ezt ne edd! A vizek állataiból is fogott minden fajtából egyet és megmutatta nekik, ahogy írva van: „Ezeket ehetitek…” (uo. 9.); és ugyanígy a szárnyasokból is: „És ezeket utáljátok a madarak közül…” (uo. 13.); és a csúszómászókból: „És ezek a tisztátalanok nektek…” (uo. 29.).

Azonban a forrás és a kút, amelyben víz gyűl össze, tiszta marad, de aki érinti dögüket, tisztátalan legyen. (3Mózes 11:36.)

Azonban a forrás és a kút, amelyben víz gyűl össze… ami a földhöz kötődik, [annak vize] nem lesz tisztátalan. Még azt is jelenti, hogy tiszta lesz, aki megmerítkezik benne.
…de aki érinti dögüket, tisztátalan legyen. Még akkor is, ha egy forrásban vagy egy kútban van, és hozzáér – tisztátalan lesz. És ne alkalmazd itt a kál váchomer alapelvét [a könnyebbről a nehezebbre való következtetést]: ha [a forrás és a kút] megtisztítja a tisztátalanokat, annál inkább megmenti a tisztát attól, hogy tisztátalan legyen. Ezért van az írva: „de aki érinti dögüket, tisztátalan legyen.”

Mert Én vagyok az Örökkévaló, aki felhozott benneteket Egyiptom országából, hogy legyek a ti Istenetek; legyetek tehát szentek, mert szent vagyok Én. (3Mózes 11:45.)

Mert Én vagyok az Örökkévaló, aki felhozott benneteket… azzal a feltétellel, hogy magatokra veszitek parancsolataimat. Egy másik magyarázat: „Mert én vagyok az Örökkévaló, aki felhozott benneteket” – mindenhol az van írva: „kihoztalak” (uo. 19:36., 22:33.), itt pedig: „aki felhozott”. Így tanították Rabbi Jismáél tanházában: „Ha csak azért hoztam volna fel Izraelt Egyiptomból, mert nem tisztátalanítják meg magukat a csúszómászókkal ahogy azt más népek tették – már az is elég lenne. Ez Izrael fontosságának a jele”. Ezért használja itt a „felhozni” igét.

Válogatta és fordította: Yaakov

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 26. szám – 2014. november 12.

 

Megszakítás