Cáv

 

Milyen ruhában lehet kiszolgálni?

 

Azután vesse le ruháját és öltsön más ruhát, és vigye ki a hamut a táboron kívülre, tiszta helyre. (3Mózes 6:4.)

 

Azután vesse le ruháját… Ez nem kötelező, csak így kívánja az illem, hogy miközben kiviszi a hamut ne piszkolja össze azt a ruhát, amiben mindig szolgál. Abban a ruhában amiben ételt főz az urának, ne szolgáljon fel neki, ezért öltsön más ruhát, silányabbat.

…és vigye ki a hamut… ami felhalmozódott [az oltáron] egy „alma” formájában, mikor már nagyon sok lett, és nincs hely az oltár tetején, vigye ki onnan. Ezt nem kötelező minden nap megcsinálni, de az a kevés hamu amit az oltár mellé helyez [amiről az előző mondatban olvashatunk] minden nap kötelező.

 

Örök tűz égjen az oltáron, ki ne aludjon. (3Mózes 6:6.)

 

Örök tűz… Az a tűz is, amiről az van írva: „örök” – amivel meggyújtották a [Menorá] lángjait, ahogy írva van róla: „örök mécses meggyújtására” (2Mózes 27:20.) – azt is a külső oltárról gyújtották meg.

 

Minden férfi Áron fiai közül egyen belőle, örök járandóság ez nemzedékeiteken át az Örökkévaló tűzáldozataiból; bármi ér hozzájuk, szentté válik. (3Mózes 6:11.)

 

Minden férfi… még azok is, akiknek testi hibájuk van. Miért van ez írva? Ha azért, hogy megengedje nekik az evést, ez már írva van: „Istene kenyerét a legszentebből… [eheti]” (uo. 21:22.), hanem azért, hogy hozzátegye: a testi hibával rendelkező kohénok is megkaphassák részüket az áldozat szétosztásakor.

 

Ez Áronnak és fiainak áldozata, amelyet mutassanak be az Örökkévalónak, azon a napon amikor felkenik őt: egy tized éfá finomlisztet állandó lisztáldozatul, felét reggel és felét este. (3Mózes 6:13.)

 

Ez Áronnak és fiainak áldozata… Az egyszerű kohénok is feláldozták az egy tized éfát, azon a napon amikor elkezdték szolgálatukat, de a főpap minden nap, ahogy írva van: állandó lisztáldozatul

 

Ha hálaadásként áldozza, akkor mutasson be a hálaáldozattal kovásztalan kalácsokat olajjal keverve és kovásztalan lepényeket olajjal megkenve és finomlisztből készített lágy kalácsot, olajjal keverve. (3Mózes 7:12.)

 

Ha hálaadásként áldozza… Ha meg akar köszöni egy vele történt csodát, például ha tengeren kelt át, ha sivatagon ment keresztül, ha kiszabadult a börtönből, vagy ha betegségéből gyógyult fel, ugyanis ezeket meg kell köszönni, ahogy írva van: „Adjanak hálát az Örökkévalónak kegyelméért és csodatetteiért amit tesz az emberekkel. És áldozzanak hálaáldozatokat…!” (Zsoltárok 107:21–22.). Ha a fenti dolgok miatt felajánl egy békeáldozatot (slámim), akkor az egy hálaáldozat (sálmé todá), és tegyen hozzá kenyeret ahogy az itt meg van írva.

 

És mondta Mózes a közösségnek: Ez az, amit parancsolt az Örökkévaló, hogy meg kell tenni. (3Mózes 8:5.)

 

…Ez az… A dolgok, amit látni fogtok, hogy megteszek, az Örökkévaló parancsára teszem, és ne mondjátok, hogy a magam tiszteletére, vagy a testvérem tiszteletére teszem.

 

Válogatta és fordította: Yaakov

 

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 24. szám – 2014. október 15.

 

Megszakítás