Vállalkozókedvű barátainkat keressük egy kedves ismerősünk gyógyulása érdekében

 

Akik tizenöt évvel ezelőtt aktív kapcsolatban álltak a Pesti jesivával, biztosan emlékeznek az örökké mosolygó bóchere, Yudi Dukesra. Yudi most a koronavírussal vív élet-halál harcot és a felesége a segítségünket kéri egy nagy micvához!

Sajnos a koronavírus számos ember, köztük sok-sok zsidó életét oltotta ki és még többekét veszélyezteti. Az egykori Pesti Jesivában tanult Yudi (Jehuda) Dukes is, aki sajnos 4 hete kórházban fekszik COVID-19 vírussal, állapota válságos. Yudi rendkívüli fiatalember, számos országban, így Budapesten is folytatott tanulmányai után csodálatos családot alapított. Yudi egyik, szívéhez legközelebb álló micva (parancsolat) a tfilin, az imaszíj, melyet minden hagyományőrző zsidó férfihez hasonlóan, sábát, azaz a szombat kivételével minden reggel felvesz a reggeli imához.

Sajnos Yudi immáron 4 hete nem tudja teljesíteni ezt a parancsot a betegsége miatt, azonban felesége, az ő nevében azt kéri minél több 13 éves korát betöltött zsidó férfitól, hogy amennyiben nem szokásuk tfilintkötni, most, Yudi gyógyulásának érdemében tegyék meg.

A tfilinkötés egyike azon vallási parancsolatoknak, melyekről a Tóra azt írja, hogy a szövetség „jele” Isten és a zsidó nép között, rendszeres felkötése bizonyítéka sziklaszilárd hitünknek abban, hogy Isten irányítja és gondoskodik a világról. Az imaszíjak bőrből készült dobozkájában négy tórai szakasz található, állati pergamenre írva, szakértő ember keze által. A négy szakasz tartalmazza a „Smá Iszráel!”, „Halljad Izrael!” hitvallást és sorolják az isteni parancsolatok betartásának jutalmát.

Nem véletlen, hogy bölcseink, különösen a hászid mesterek, így a lubavicsi Rebbe, tanítása szerint a tfilin megvédi az embert a bajtól. Csakúgy, mint a katonát megvédi a fegyvere háború esetén, úgy védi a zsidó embert is a tfilin veszélyes időkben.

Azok számára, akik szeretnének csatlakozni a Dukes család felhívásához, azonban nem rendelkeznek saját imaszíjjal, kérjük vegyék fel a kapcsolatot a Oberlander Báruch rabbival az oberlander@zsido.com címen. Örömmel segítünk imaszíj ellátásával csakúgy, mint megtanítjuk annak felvételét, viselését és a hozzá kapcsolódó törvényeket.

Yudi héber neve, amennyiben valaki szeretne imádkozni mihamarabbi felgyógyulásáért: Chaim Snéur Zálmán Jehuda ben Hinda Jocheved.

Annak érdekében, hogy a Dukes család és felgyógyulása utána Yudi is értesüljön a vállalásról, arra kérünk mindenkit, aki csatlakozik a kampányhoz, hogy regisztráljon a www.jnet.org/mitzvah4yudi oldalon. Természetesen a tfilin felvételéről készült képeket is örömmel fogadja a család a Tefillin4Yudi@gmail.com email címen.

 

Kérjük a teremtő Istent, hogy jócselekedeteink érdemében küldjön mihamarabbi és teljes gyógyulást Yudinak és minden betegnek a világon!