Azért nehéz a ráckevei hászid hétvégékről összefoglalót írni, mert minden jelzőt használtunk már, amit ez az immáron 38. alkalommal megtartott esemény megérdemel. Tartalmas, bőséges, vidám, felemelő, spirituális, pihentető, érdekfeszítő és legfőképpen nagyon zsidó. Ezek bizonyosan ráillenek a Lech Lechá hetiszakasz hétvégéjén tartott sábátonra.

Évtizedek óta nagy siker övezi ezt az összejövetelt, ahol kicsi és nagy, idős és gyerek gyűlik össze, hogy minden földi jó mellett spiritualitásban és tudásban is bővelkedő, igazi, autentikus sábeszt töltsön együtt.

A mostani sábáton témája a kimondott szó ereje volt, így tanultunk a szavak teremtő erejéről, melyekkel Isten a világot teremtette és amikkel mi magunk is képesek vagyunk teremteni. Beszélgettünk a láson hára, az „ártalmas beszéd” törvényeiről és hogy miként lehetünk képesek vigyázni nemcsak arra, ami a szájunkba „bemegy”, hanem arra is, ami a szájunkon „kijön”. Szó esett a héber betűk erejéről, a nők szavának fontosságáról, a családon belüli beszéd megtartó vagy éppen destruktív erejéről, a készülő pesti eruvról, a halál utáni és az élet előtti életről, a hetiszakaszhoz kapcsolódó misztikus és hagyományos magyarázatokról, a ladino nyelvről és még ki tudja, mi mindenről, felsorolni is nehéz.

Az előadók között természetesen Oberlander Báruch rabbin kívül tanított még Megyeri Jonatán, Szabó Áriel Menáchem, Nógrádi Bálint, Nógrádi Sára, Steiner Zsófia, Feldman Joszi és felesége, Feldman Mussie, Szilánk Zsuzsa, Goldstein Jonatán és Faith Aser rabbi is.

A szombat kimenetelével előadást hallgattunk az írás tudományáról egy hivatásos grafológus által és Goldstein Jonatán is gitározott nekünk vidám hászid dallamokat.

Mondani sem kell, hogy a hétvége nem lehetett volna teljes a minden igényt kielégítő és szédítően bőséges ételek és a wellness központ nélkül.

Meglehetősen bőséges volt tehát a kínálat, aki velünk volt, talán nem bánta meg, aki pedig most nem jutott el, vigasztalódjon, hogy tavasszal ismét lesz ráckevei hászid hétvége a Kék Duna Wellness Hotelben, melynek időpontja: május 8-10.

 

Megyeri András Jonatán írása