November 17-20. között a Művész mozi és a Kino Cafe Mozi ad helyet az V. Budapesti Zsidó Filmfesztiválnak, amely a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi filmtermés legjobbjait hozza Magyarországra az elmúlt évből. A fesztivált a Rachel Weisz főszereplésével készült Tagadás című film nyitja.

15 film (9 országból), 30 vetítés változatos műfajok és zsidóságértelmezések és 8 kísérőprogram jellemzik az idei 4 napos kínálatot immár 3 helyszínen.

A többek között London, San Francisco és Vancouver után Budapesten is megjelenő filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidó kultúra rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont volt mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség.

„Ahogy változik a körülöttünk lévő világ, változnak a kérdések és a kérdésekre adott válaszlehetőségek. Új utakra lépünk. Új dilemmák foglalkoztatnak. A Budapesti Zsidó Filmfesztivál új képkockákat, sírásokat, nevetéseket, szerelembeesést kínál évről évre – már ötödször – a filmnéző közönségnek, zsidóknak, nem zsidóknak, mindenkinek, hogy utalhasson, felidézhessen” – írja köszöntő szövegében Fritz Zsuzsa, a fesztivál igazgatója.

Nyitófilm: Tagadás

A fesztivál nyitófilmjében Deborah E. Lipstadt amerikai történész küzdelméről szól, akinek bíróság előtt kell megvédenie igazát, miután a könyve miatt egy ismert brit holokauszttagadó rágalmazásért bepereli és teátrálisan 1000 dollárt ajánl fel annak, aki cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál a gázkamrák egykor volt létezésére.

Mit jelent ma a szólásszabadság és meddig terjednek a határai? Mi motiválhatja valakiben a történelemben legjobban dokumentált népirtásának tagadását? A feszült és fordulatos dráma főszerepeit Rachel Weisz, Tom Wilkinson és Timothy Spall játsszák.

„Jó esetben az emberek belátják, hogy nincs minden dolognak két oldala, nincs mindig egyrészt-másrészt. Vannak objektív igazságok, amelyeket nem lehet megkérdőjelezni. Külön örömet jelentene számomra, a film megtekintése arra motiválja az embereket, hogy kiálljanak a gyűlölet és a hazugság ellen” – válaszolta Deborah Lipstadt, a Budapesti Zsidó Filmfesztivál díszvendége arra a kérdésre, hogy mi lehet a peréről szóló film legfontosabb eredménye.

A filmhez kapcsolódóan november 20-án 18:15-kor a Bálint Házban: Hallgatni vétek, tagadni bűn? címmel a holokauszt-tagadás mai helyzetéről beszélget Deborah Lipstadt történész, Dr. Magyar György ügyvéd, Karsai László történész, egyetemi tanár. A beszélgetést Darányi András, a Holokauszt Múzeum volt igazgatója vezeti.

Jegyvásárlás

A fesztiválra jegyek vásárolhatók az egyes vetítések helyszínén a Művész és Kino Cafe mozikban vagy az alábbi weboldalakon:

www.muveszmozi.hu
www.kinocafemozi.hu
www.artmozi.hu

A jegyek egységesen 1400 Ft áron kaphatóak.

Részletes program